
Op de Groenmarkt is gisteren het restaurant Groen, Eten & Drinken geopend. Die naam is niet zomaar gekozen. Groen vanwege de locatie, de Groenmarkt, maar ook vanwege de duurzaamheid.
"We gaan voor een verspillingsarme keuken", vertellen eigenaren Jordy en Maaike Landkroon. Daarom werkt het restaurant zonder een menukaart. "We werken met menu's. Je kan kiezen uit twee-, drie- of viergangenmenu. Daarbij kan je aangeven waar je geen trek in hebt", legt Jordy uit. Daarnaast wordt er gewerkt zonder bijgerechten. "We hebben een kleine keuken", voegt Maaike toe. "Als we moeten kiezen tussen een frituur of kwaliteitsproducten, kiezen we voor de kwaliteitsproducten."
En daarnaast houden ze in het achterhoofd om zo min mogelijk weg te gooien. "We werken in de keuken van kop tot staart", zegt Jordy. Maaike: "Product X kan je bijvoorbeeld in de thee gebruiken, maar ook in de soep of in het dessert verwerken."
De verspillingsvrije keuken wordt extra versterkt op de zondag. Dan is erbij Groen, Eten & Drinken iedere week een lunchproeverij. "We serveren dan eigenlijk wat er over is." Al is het niet helemaal serveren. "We zetten dan alle gerechten hier op de bar", zegt Jordy.
De nieuwe zaak zit in het voormalige pand van Tapilux. Dat pand ondergaat een flinke metamorfose. De steigers staan er nog om, omdat er nog gewerkt wordt aan de appartementen. "Het is niet anders", zegt Jordy.
Toen hij eind vorig jaar voor het eerst in het pand was, was het nog heel anders. "Er was eigenlijk niets. De muren stonden er nog niet eens. Het was een grote bouwval."

Oude rijwielfabriek van Van Gerwen op de Groenmarkt verandert in twee appartementen (en horeca op begane grond)





