Grand Café Sons & Daughters gaat dinsdag open: 'Moet gewoon een lekkere loungesfeer hebben'

15 aug 2022, 20:20 Meppel
img 7074
Stefan Klomp

Gezamenlijk dineren. Met het héle restaurant. In Meppel gaan ze die proef aan. Dinsdag 16 augustus opent aan het Prinsenplein Grand Café Sons & Daughters. Maar het gezamenlijk dineren wordt pas later geïntroduceerd.

Eigenaren zijn Bauke en Jessy Ronner. Bauke komt uit Dordrecht, Jessy uit de Noordoost-Polder. Dat Bauke nu in Meppel zit, komt door Jessy. Haar moeder had nog wel plek in het ‘pitoreske’ Meppel, en ze konden in de regio aan het werk. "Het groen trekt mij wel heel erg. Even lopen en je bent in de natuur. Dat had je niet in Dordrecht."

Eigenlijk stonden ze op het punt om uit Meppel te vertrekken. "Op dat moment kwam het voorstel van twee kennissen om samen een horecabedrijf neer te zetten. Daardoor kwamen twee dromen samen en bleven we om de uitdaging aan te gaan." Dit pand aan het Prinsenplein, waar eerder Bakkerij Berghuis zat, blijkt daar uitermate geschikt voor. Dus blijven ze nu in Meppel en staan ze aan het begin van een nieuw culinair avontuur. En dat is ook een nieuw avontuur voor de inwoners van Meppel en omgeving.

Verbinding

Bauke legt uit: "Er is ruimte gemaakt voor verbinding met andere mensen, het hoeft niet perse. Als je met je eigen gezelschap aan een tafeltje wil zitten is dat helemaal prima. Wij nodigen je alleen wel uit om te verbinden met anderen, en de ruimte maakt dat toegankelijk."

Uiteraard hoort in een grand café ook het eten erbij. "We willen verschillende culturen van over de hele wereld in het eten terug laten komen. In veel andere culturen is eten een gezellige saamhorigheid. Dat willen we hier ook." Het diner begint iedere dag om 18.30 uur. "Een soort tapas. Daar kan dan iedereen van pakken." Er wordt voor het diner niet gewerkt met een menukaart.

Grote tuin

Die zuidelijke sfeer krijgt nog meer vorm in de tuin. Achter het pand zit een grote tuin verscholen. Een verborgen parel in Meppel. "Daarom zijn wij zo van deze plek gaan houden", erkennen de twee. De tuin van het restaurant grenst aan een gesloten binnentuin, dat ook aan de Woldstraat en achter Grand Café De Wheem ligt.

De gemeente zag het wel zitten om daar een openbaar park van te maken. De bewoners rondom het parkje middenin het centrum zien dat echter niet zitten, en daarom ziet de gemeente er nu van af.

In de tuin achter het restaurant willen Bauke en Jessy er een chille sfeer van maken. Het heeft en botanische inrichting. Veel bomen en bloemen. "En een heel casual sfeertje", glunderen ze. Bauke: "Met een lekkere cocktail erbij." Bauke weet waar hij het over heeft. Hij heeft een paar jaar zijn eigen cocktailbedrijf gehad. Maakte hij op locatie bij gasten thuis cocktails. In de zaak in Meppel krijgt hij zijn eigen cocktailbar.

"Ik wil niet zo maar de gewone cocktails gaan maken. Ik wil spektakel. Met vuur en rook en verse vruchten. En ik ben een groot fan van alcoholvrije dranken."

Studeren en werken

Binnen in het restaurant komt ook ruimte om rustig te studeren, te werken of een boek te lezen. "Daar hebben we goede aansluitingen voor gemaakt. Dat zie je ook vaak in de wat grotere steden."

En ondertussen een kop koffie drinken. Of een ontbijt. Want dat is een tweede proef die het stel wil gaan doen in Meppel. Ontbijtjes serveren.

Het past wel op de plek, waar tien jaar lang een bakkerij heeft gezeten. Daarna zat er een pop-up-platenzaak, die nu in het pand ernaast zit. "De vroege vogels kunnen bij ons bijvoorbeeld een croissantje halen." Ook dit heeft Meppel eigenlijk nog niet. "We gaan het gewoon proberen en kijken of het aanslaat. Met de gerechten die wij hebben zouden wij er in ieder geval het liefst elke dag ontbijten", smullen ze al.

"Het moet gewoon een lekkere loungesfeer worden, waar je ook kan studeren en werken. Je kan er ontbijten, lunchen en dineren." Voor het ontbijt en de lunch wordt wel gewerkt met een menukaart.

Aan de achterkant van de tuin komt nog een ingang naar het restaurant, die direct aansluit op het parkeerterrein.

img 7068
Stefan Klomp
Bauke en Jessy achter de cocktailbar, die inmiddels af is.