De gemeente heeft met woningcorporaties en huurdersorganisaties afspraken gemaakt over woningbouw. Het gaat onder meer over de betaalbaarheid en verduurzaming ervan, maar ook over leefbaarheid. De afspraken zijn voor een periode tot en met 2027.
Directeur-bestuurder Rein Swart van woningcorporatie
Actium benadrukt dat een van de afspraken gaat over het versnellen van woningbouw. "Vorig jaar is een woningmarktonderzoek gedaan. Dit onderzoek laat zien dat ook in Meppel behoefte is aan meer sociale huurwoningen. Samen met
Woonconcept gaan we hier graag mee aan de slag." Marcel van Halteren, directeur-bestuurder van Woonconcept, vult aan: "Een andere afspraak is om bestaande woningen te verduurzamen. Dan kan de energierekening omlaag en juist in deze tijd is het belangrijk om woonlasten zo laag mogelijk en voorspelbaar te houden. We zetten ons in om over vijf jaar geen woningen meer te verhuren met het lage energielabel E, F of G."
Huurachterstanden
Afgesproken is dat socialehuurwoningvoorraad van Actium en Woonconcept met minimaal 315 socialehuurwoningen groeit. Eind 2027 hebben Actium en Woonconcept dan samen 4900 woningen. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de huurprijzen, dat daar voldoende variatie in is. De woningcorporaties streven ernaar geen huisuitzettingen te doen op basis van huurachterstanden.
René Ubbens van de huurdersvereniging Meppel geeft mede namens Henk Oostland van MEVM aan dat er steeds beter wordt samengewerkt op het gebied van betaalbaar wonen in een fijne buurt. "Evengoed blijven we samen met de corporaties en de gemeente Meppel gedurende het jaar alert om signalen van onze huurders snel en efficiënt op te pakken."
Verduurzamen
Woonconcept gaat 475 tot 525 woningen volledig renoveren. Bij ruim 200 woningen worden daarnaast onderdelen verduurzaamt. Woonconcept wil hiermee de warmtevraag met zo'n 5 procent verminderen. Actium gaat minimaal 53 woningen grondig renoveren, Deze staan vrijwel allemaal in
Nijeveen. Alle woningen op de planning worden gerenoveerd naar de nieuwe isolatiestandaarden en zijn na renovatie geschikt voor iedere volgende stap naar aardgasvrij.
Voor ouderen gaan de partijen zich inzetten om meer geclusterde ouderenwoningen te realiseren. Op basis van het woningmarktonderzoek van vorig jaar is gebleken dat het tot en met 2030 om 176 geclusterde sociale huurwoningen gaat. "Levensloopbestendige woningen die duurzaam en betaalbaar zijn, dragen bij aan zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen", zegt wethouder Robin van Ulzen. "Dat kan door het aanpassen van bestaande woningen, daar zijn de corporaties al mee begonnen. En ook door het bouwen van nieuwe, levensloopbestendige woningen op geschikte locaties, zoals dat nu bijvoorbeeld gebeurt aan de Nijeveenseweg."