De CDA-fractie van Meppel wil weten of de gemeente Meppel bereid is om op korte termijn plekken beschikbaar te stellen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Daarbij wil de partij ook weten hoeveel plekken de gemeente denkt te kunnen bieden.
Het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, roept gemeenten op om locaties te leveren om opvangcapaciteit voor vluchtelingen uit Oekraïne te kunnen bieden. Door de oorlog ontvluchten mensen uit Oekraïne hun land. Een deel daarvan zal mogelijk in Nederland asiel aanvragen.
De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat er meer dan 400.000 Oekraïners hun land zijn ontvlucht als gevolg van de invasie van Rusland. Dit aantal blijft snel stijgen. Gisteren waren het er nog ongeveer 120.000. Het aantal kan zelfs oplopen tot ongeveer 4 miljoen, als de situatie in Oekraïne niet verbetert, vreest de VN.
Het CDA wil van het college van burgemeester en wethouders weten op welke manier de opvang van deze groep vluchtelingen al gespreksonderwerp is voor het college. De partij wil weten of er ook al met andere partijen wordt gesproken. Ook wil de partij weten welke eventuele andere mogelijkheden het college ziet om een bijdrage te kunnen leveren aan deze komende stroom vluchtelingen.
De stroom van vluchtelingen uit Oekraïne komt bovenop de al grote stroom aan vluchtelingen. Zonder de instroom van vluchtelingen uit Oekraïne zijn er voor 1 juli nog 7010 opvangplaatsen nodig om aan de capaciteitsopgave van 42.000 plaatsen te voldoen, meldt het COA. "Wij hebben het afgelopen half jaar met gemeenten duizenden extra opvangplaatsen gerealiseerd", zegt Milo Schoenmaker. Zo worden in Meppel tijdelijk bijna 100 vluchtelingen opgevangen op een boot aan de Paradijsweg. Deze boot blijft liggen tot 1 april.
Schoenmaker: "Het is een bijzondere tijd voor gemeenten rond de verkiezingen, een tijd om normaal gesproken even pas op de plaats te maken, maar daar kan nu geen sprake van zijn. We zien dat actie vereist is en roepen gemeenten op om snel nieuwe locaties aan te dragen."
Oekraïners zijn Europeanen. Zij kunnen met een biometrisch paspoort sinds 2017 zonder visum vrij reizen naar de Europese Unie. Hierdoor is een asielaanvraag geen voorwaarde voor een legaal kortdurend verblijf in Nederland. Als mensen uit Oekraïne wel gebruikmaken van het recht om asiel aan te vragen worden zij – net als alle asielzoekers - opgevangen in opvanglocaties in gemeenten. Provinciaal en landelijk worden vraag en aanbod van opvanglocaties in overleg afgestemd.