Zuidwesthoek Winteravondshow: de kerstborrel voor de agrarische sector

Haralt Timmerman (7) uit de Wijk.
Haralt Timmerman (7) uit de Wijk.
Foto:

Wanneperveen – De Zuidwesthoek Winteravondshow staat weer voor de deur, en dit jaar belooft het wederom een betoverende avond te worden vol prachtige koeien, pinken en kalveren gehuld in een feestelijke kerstsfeer. Het evenement vindt plaats op vrijdag 15 december vanaf 18.20 uur bij Loonbedrijf Pieter van der Linde.

Het gaat weer een onvergetelijke ervaring te worden voor zowel deelnemers als bezoekers. Het is de kerstborrel voor de agrarische sector.

De avond begint met de jongste deelnemers, waarbij deskundige juryleden de best geshowde en getoiletteerde kalveren zullen beoordelen. Het publiek zal getuige zijn van majestueuze koeien tot veelbelovende pinken en schattige kalveren, uit de zuidwesthoek van Drenthe, Kop van Overijssel en omliggend gebied. Dit jaar is er een speciale categorie “Showmanship Pinken” toegevoegd voor de jeugd vanaf 16 jaar, waarbij de pinken (eenjarige kalveren) op een iets andere manier gepresenteerd gaan worden.

De Zonnebloem

Een hoogtepunt van de avond is de veiling voor het goede doel, waarbij groot gedeelte van de opbrengst ten goede komt aan lokale Zonnebloem-afdeling Giethoorn/Wanneperveen. Dit initiatief ondersteunt mensen met een fysieke beperking. Voorzitter Jeanet Brandsma zegt vol enthousiasme over het goede doel  “Ieder jaar willen we een betekenisvol goed doel ondersteunen. Dit jaar is dat weer erg goed gelukt. We willen Zonnebloem-deelnemers en haar begeleiders een onvergetelijke dag bezorgen door hun mee te nemen naar melkveebedrijven in de regio. Het aangepaste vervoer is daarbij altijd een grote kostenpost”, aldus de organisatie.

Ze stappen dit jaar de digitale wereld binnen met het programmaboekje. “We denken dat we als tentoonstellingsvereniging één van de eerste van Nederland zijn met een digitaal boekje, waar je ook digitaal doorheen kan bladeren en doorgelinkt wordt naar de webpagina van onze sponsoren. We hopen daarmee een groter bereik te hebben en een deel van de papieren catalogussen te vervangen.”

Beste Boerenkoe

Al enige jaren werkt de tentoonstellingsvereniging samen met AOC-Terra-Meppel. Dit jaar organiseren de studenten uit Meppel opnieuw de Beste Boerenkoe verkiezing. Melkveehouders zijn gevraagd om hun meest “speciale” koe op te geven voor deze verkiezing.  Op facebook zijn deze koeien te bewonderen en tijdens de keuring kan iedereen op één van de vijf beste boerenkoeien stemmen. De Groningse afdeling van AOC-Terra verzorgt de kerstversiering.

Deze week zijn de nieuwe spandoeken op diverse plaatsen in gemeente De Wolden, Staphorst en Steenwijkerland geplaatst. Loonwerker Pieter van der Linde uit Wanneperveen heeft opnieuw zijn schuren beschikbaar gesteld voor dit evenement. Dankzij de vele sponsoren is het weer mogelijk om deze winteravondshow te organiseren.

Het belangrijkste van de avond is natuurlijk de competitie tussen de mooiste koeien, pinken en kalveren. Wie gaat er dit jaar met de eer strijken? In totaal zijn er 106 dieren opgegeven, waarvan 27 kalveren, 13 pinken en 66 koeien. Het belooft weer een mooie strijd te worden tussen de inzenders.

Als aan eind van de avond de kampioenen gehuldigd zijn, is het tijd voor een hapje en een drankje met heerlijke muziek van de lokale coverband Lemonade.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen