Renovatie van Ogterop valt bijna drie miljoen euro duurder uit

Schouwburg Ogterop.
Schouwburg Ogterop.
Foto: Stefan Klomp

Het plan om schouwburg Ogterop te renoveren valt bijna drie miljoen euro duurder uit dan in eerste instantie werd gedacht. De kosten worden nu geschat op 20,85 miljoen euro. Eerder ging het om een bedrag van 18 miljoen euro.

“Daarmee zijn we niet binnen het budget gebleven, maar wel binnen het geïndexeerde budget”, zegt wethouder Jeannet Bos. Daarmee heeft ze op de prijsstijgingen en de inflatie.

Schouwburg Ogterop is toe aan een grondige renovatie. Het gebouw is op. Dat werd vorig jaar behoorlijk gemerkt. Toen is er voor 20.000 euro aan extra onderhoud en reparaties uitgevoerd. Zo zijn er vorig jaar twaalf van de veertig trekken van de trekwand kapot gegaan. Aan een trekwand hangen onder meer licht en het decor. Verder kampte het gebouw vorig jaar onder meer met lekkages en moest verouderde audiovisuele apparatuur vervangen worden.

‘Nu is het moment’

“We kunnen ons niet alles veroorloven. Daar zijn we ons van bewust”, zegt Bos. “Je kan besluiten dingen niet te doen, of later te doen. Maar toch staan we als college volledig achter de plannen voor vernieuwbouw van Ogterop. Uitstel is niet meer mogelijk. Als we willen verbouwen, dan moet het nu. De problemen blijven.”

“Als gemeente hebben we ambitie om te groeien. We willen graag meer inwoners en bedrijven in de gemeente. Maatschappelijke voorzieningen zijn heel belangrijk. De schouwburgfunctie is een van de belangrijkste. Het behoud van Ogterop versterkt de aantrekkelijkheid en leefbaarheid in de gemeente. Dit zorgt voor een gunstig vestigingsklimaat voor ondernemers en bedrijven, maar ook voor inwoners om in onze gemeente te willen wonen. Daarmee kost de vernieuwbouw niet alleen geld, maar levert het ook inkomsten op”, motiveert de wethouder de keuze.

Bijna alles nieuw

In de plannen voor Ogterop wordt bijna alles nieuw. Alleen de grote zaal blijft behouden. De Engelenbak wordt verplaatst van de eerste verdieping naar de begane grond.

Lees ook:
Hoe komt het toekomstige Ogterop eruit te zien? Nou, misschien wel zo

Bos: “De theaterfunctie wordt verder uitgebreid. Amateurkunst moet er meer haar plek vinden. Dat betekent onder meer dat Ogterop nog meer podium gaat bieden aan basisscholen, lokale amateurgezelschappen, zoals koren en dansscholen en andere maatschappelijk initiatieven.”

Beslissing door raad

Sterk Meppel vraagt aan de wethouder of ook een goedkoper plan mogelijk, waarbij alleen het nodige gedaan wordt. “Dat was niet de opdracht die de raad heeft gegeven aan ons”, reageert Bos. “Dat gaan we ook niet meer doen. Hier zit al twee jaar werk in, met heel veel mensen.”

Voor de zomer neemt de gemeenteraad hoogstwaarschijnlijk een besluit over de grote renovatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen