Stadhuis staat voor grondige herinrichting van 7,8 miljoen euro

Het stadhuis van Meppel.
Het stadhuis van Meppel.
Foto: Stefan Klomp

“De receptiehal ziet er prima. Met de bureaustoel is niets is en de vloer is ook prima”, zegt burgemeester Richard Korteland over het stadhuis van Meppel. “Maar over de werkbaarheid kan je het hebben.”

Dat is precies wat er de laatste tijd is gebeurd. De conclusie is dat het niet zo werkbaar is. Het stadhuis, 20 jaar oud, is volgens de gemeente verouderd, vies en kapot. Daarom stelt ze een interne renovatie voor. De gemeenteraad wordt gevraagd om daar 7,8 miljoen euro voor vrij te maken.

Een van de problemen is dat er te weinig vergaderruimtes zijn. Waar die er wel zijn is het geluid een probleem en kan er meegeluisterd worden met andere gesprekken. “Geregeld huren teams van ons ruimtes extern. Dansschool Van der Stroet, de vergaderruimte in Ogterop of Time to Speak worden regelmatig gebruikt, omdat hier geen ruimte is”, zegt Korteland.

De kosten daarvan vallen waarschijnlijk in het niet bij de kosten voor de verbouwing van stadhuis, zegt de burgemeester. Het zit hem vooral in de wenselijkheid, reageert hij. “Sommige teams horen hun werk hier te doen.”

Spreekkamers

Het gaat niet alleen om de werkomgeving. Ook het contact met de inwoners moet beter. Op de begane grond zijn een paar spreekkamers. Die zijn niet geluidsproof. “Buren in de kamer verderop kunnen het gesprek ernaast horen. Dat gaat je geen moer aan. Dat gaat bijvoorbeeld tussen cliënt en een medewerker.”

Over de begane grond zegt Korteland: “De receptiehal ziet er prima uit. Het gaat ook om veiligheid. Het gebeurt regelmatig dat we politie erbij moeten halen. Niet iedereen is altijd even vriendelijk. We willen personeel veilig haar werk willen laten doen.” Daarom zijn er veranderingen nodig.

Tegelijk is ook de raadzaal aan aanpassingen toe. Die moet vriendelijker worden voor gasten, met onder meer een tribune en grotere schermen. Het plan is om van de raadzaal een multifunctionele ruimte te maken, waar trouwen en vergaderen ook mogelijk moet zijn.

Corona

De interne verbouwing is ook ingegeven door corona. Tijdens corona werkte mensen (meer) thuis. De gemeente hield een interne enquête over werken na corona. Een meerderheid gaf aan meer thuis te werken. Het betekent dat er minder kantoorruimte nodig is op kantoor. Waarschijnlijk kan het met de helft minder.

Daarvoor in de plaats komt dan vergaderruimte. Het idee is dat mensen voor de concentratie thuiswerken en in het stadhuis kunnen vergaderen, ontmoeten en brainstormen.

Mensen binden

Door een betere werkomgeving hoopt de gemeente sneller nieuwe collega’s te binden. Zo heeft de gemeente vorig jaar 1 miljoen euro minder uitgegeven aan personeel. Dit heeft voor een deel te maken met openstaande vacatures die lastig ingevuld kunnen worden.

“We kunnen ons niet onderscheiden door meer salaris te bieden”, zegt Korteland. “Ja, dat kan wel, maar dan is race naar bodem begonnen. Dan gaan de buren dat ook doen. Dus dan ga je kijken naar fijne collega’s en een fijne omgeving.”

De gemeenteraad wordt om 7,8 miljoen euro gevraagd voor de verbouwing. Die moet dan in 2025 en 2026 plaatsvinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen