Laatste dag voor Scala, docenten maken zich zorgen: ‘Grote kans dat we alle instrumenten en materialen kwijtraken’

Het Odensehuis zit in de Plataan.
Het Odensehuis zit in de Plataan.
Foto: Stefan Klomp

Scala houdt op met bestaan. Vandaag is de laatste dag dat in het kunstencentrum les wordt gegeven. Scala heeft namelijk haar faillissement aangevraagd, nadat deze week bekend werd dat de gemeenten geen extra geld in het centrum stoppen.

De docenten van het kunstencentrum hebben aan de gemeenteraden van Meppel, De Wolden, Hoogeveen, Steenwijkerland en Westerveld een brief geschreven waarin ze hun zorgen uiten. “Met het failliet gaan van Scala dreigt de culturele piramide van kennismaken, oriënteren, scholing en talentontwikkeling voor de gehele regio Zuidwest-Drenthe en Kop van Overijssel grotendeels in elkaar te storten”, schrijven ze. Ze zeggen diep geraakt en verslagen te zijn door de snelheid waarmee het “prachtige cultuurcentrum” stopt. Het heeft ruim 60 jaar cultuureducatie aan kinderen, jongeren en volwassenen gegeven.

Slechte financiële situatie

Eigenlijk was het de bedoeling dat Scala nog tot 1 juli van dit jaar zou doorgaan. Maar de financiële situatie was zo slecht dat de stekker er eerder wordt uitgetrokken. De deelnemende gemeenten gaven begin dit jaar nog wel geld voor de eerste drie maanden, maar dat wordt niet verlengd.

Lees ook:
Scala krijgt vanaf volgende maand geen subsidie meer

“Aangezien wij als docenten geen enkel inzicht in de huidige financiële situatie van Scala hebben, zullen we er op moeten vertrouwen dat dit besluit met de beste bedoelingen is genomen. Wij vragen in deze brief dan ook niet om redding van Scala. We realiseren ons dat dat onmogelijk is.”

Nieuw plan

De docenten zijn samen met de gemeenten in gesprek om tot een plan te komen voor in de toekomst. De docenten hebben een plan waarbij lessen in muziek, dans, theater/musical, beeldend en media aangeboden kunnen blijven. “Uiteraard in een nieuwe organisatievorm, zodat we niet het risico lopen dat we nogmaals failliet gaan en onze doelen niet kunnen behalen. We zijn daarom, straks allemaal als zzp-ers, bereid om ver te gaan voor het slagen van ons toekomstplan.”

Echter, dit plan loopt risico door het vroege faillissement van Scala. Dit plan was gericht op een start na de zomervakantie. “Zodat we de komende maanden kunnen gebruiken om het plan af te maken, te bespreken en zo mogelijk om te zetten in afspraken met de gemeenten. Als we tot aan de zomer door hadden kunnen gaan bij Scala, hadden we een mooie overdracht kunnen realiseren voor de huidige leerlingen van Scala naar de nieuwe situatie.”

Instrumenten

Er speelt nog een aspect mee. Scala is in het bezit van een groot aantal instrumenten en materialen, die nodig kunnen zijn voor de toekomst van het cultuuraanbod.

“Nu Scala versneld failliet gaat is er grote paniek onder de huidige leerlingen en hun ouders. De kans is reëel dat we alle instrumenten en materialen kwijtraken in het faillissement. Daardoor zullen leerlingen stoppen, kunnen we de muziekverenigingen niet meer bedienen en voor hun leerlingen geen examens voor de opleidingen meer afnemen die gepland stonden in de komende maanden.”

De docenten schrijven dat met het failliet het zwartste scenario uitkomt voor de docenten, leerlingen en toekomstige leerlingen. “Door het faillissement van Scala op zo’n ongunstig en snel moment dreigen de lessen in muziek, dans, theater/musical, beeldend en media voor uw kinderen, jongeren en volwassenen onherstelbare schade op te lopen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen