Politieke partijen gebruikten vorig jaar een derde van beschikbare budget

Stadhuis
Stadhuis
Foto: Stefan Klomp

Een schrijfworkshop, een debatavond en een gala waar vrijwilligers in het zonnetje zijn gezet. Drie voorbeelden waar de fracties in de gemeenteraad vorig jaar geld van het fractiebudget voor hebben uitgegeven.

Iedere partij die in de gemeenteraad zit, krijgt van de gemeente geld voor ter ondersteuning van het functioneren van de fractie. Hoe meer zetels een partij heeft, hoe meer geld een partij krijgt. In totaal gaat het om 24.000 euro. Sterk Meppel krijgt als grootste fractie het meeste: 4280 euro. GroenLinks, als enige partij met één zetels, het minst: 2380 euro.

Toch is het GroenLinks die het meeste geld heeft uitgegeven. De partij heeft al het geld daadwerkelijk gebruikt. Dat heeft ze gebruikt voor personele ondersteuning: voor een stagiaire. Maar het meeste geld is besteed aan een cursus.

SP en CDA

Twee partijen hebben niets van het geld gebruikt. Dat zijn het CDA en de SP. De SP doet dat uit principe nooit. Geld wat niet is gebruikt, gaat weer terug in de pot van de gemeente. Het wordt niet overgeheveld naar dit jaar.

Al met al hebben de acht partijen in de gemeenteraad 8506 euro gebruikt. Na GroenLinks heeft Sterk Meppel het meest uitgegeven. De partij gaf 2093 euro uit aan twee fractiebijeenkomsten op locatie, de ontwikkeling van het coalitieakkoord in kindertaal een schrijfworkshop en voor de Stadswachter. Dat is het tijdschrift van de partij.

Meer dan 1000 euro

De ChristenUnie heeft 1917 euro gebruikt voor het jaarlijkse vrijwilligersgala in schouwburg Ogterop. Daar worden vrijwilligers in het zonnetje gezet en bedankt voor hun inzet. D66 is de enige andere partij die meer dan 1000 euro heeft uitgegeven. Dat is ingezet voor een fractiesecretaris, een debatavond en ook om met Sterk Meppel en VVD het coalitieakkoord in kindertaal te maken.

De VVD heeft 246 van de beschikbare 3454 euro gebruikt (voor het kindercoalitieakkoord en een fractie-uitje) en PvdA heeft 268 euro van de 2711 euro uitgegeven (voor een cursus snellezen).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen