Zeven flats in de Koedijkslanden ondergaan flinke renovatie

Eem flat in de Koedijkslanden.
Eem flat in de Koedijkslanden.
Foto: Woonconcept

Woonconcept wil in de Koedijkslanden zeven flats flink gaan renoveren. Het gaat om isoleren, mechanische ventilatie, nieuwe keukens, nieuwe badkamers en om van het gas af te gaan.

De bewoners van de flats aan de A. van Ostadestraat en B. van der Helststraat zijn geïnformeerd over de plannen. De bewoners moeten akkoord gaan met de plannen.

“Het is best een flinke renovatie, die we voorstellen”, zegt Hans Veldman, projectmanager van Woonconcept. “Door dat we kiezen voor andere installaties, gaan de woningen van het gas af, zoals we dat noemen. Zulke aanpassingen mogen we niet doen, zonder toestemming van bewoners.” Minimaal 70 procent van de bewoners moet akkoord gaan.

Stond op de planning

Voor de flats stonden al een aantal grote onderhoudswerkzaamheden op de planning. Het gaat bijvoorbeeld om buitenschilderwerk, en daarnaast waren al veel woningen toe aan een nieuwe keuken en badkamer.

Hans Veldman: “De meeste woningen in deze flats hebben energielabel E. Daarom willen we deze flats graag verbeteren. We combineren dat nu met de andere werkzaamheden, zodat de bewoners zo min mogelijk last hiervan hebben. We gaan telkens met twee flats tegelijk aan de slag, dus we zijn de komende jaren wel bezig.”

Scootmobielen

Woonconcept kwam zelf met een eerste plan, wat ze heeft voorgelegd aan de bewoners. “Dat hebben we met bewoners aangepast naar hun wensen”, vertelt Marjorie Heethaar, projectleider sociaal. Daar is onder meer uitgekomen dat er gekeken gaat worden of er een scootmobielruimte naast de flat kan worden gemaakt. Daar kunnen de bewoners dan hun scootmobielen parkeren.

Van het gas af, goede isolatie, mechanische ventilatie, HR++ glas en nieuwe keukens en badkamers; als het aan ons ligt, worden zeven flats in de komende jaren flink gerenoveerd. De flats in de Koedijkslanden in Meppel die wij verhuren, worden een stuk comfortabeler. Vorige week kregen de bewoners van de flats aan de A. van Ostadestraat en B. van der Helststraat het volledige plan.

Betere omstandigheden

“De bewoners gaan echt een groot verschil merken in wooncomfort, als alle werkzaamheden zijn gedaan”, zegt Heethaar. “Met het aanbrengen van nieuwe mechanische ventilatie is de lucht in huis veel gezonder. En door beter glas en de isolatie in de flat is de temperatuur veel aangenamer.”

De bewoners gaan het ook merken in de kosten, verwacht ze. “De kosten voor gas zullen straks wegvallen, maar de installaties die geplaatst worden, gebruiken natuurlijk wel stroom. Het zal per huishouden verschillen welke impact dat heeft. Dat hangt af van het huidige verbruik, van het energiecontract wat ze nu hebben en wat de energieprijzen in de toekomst gaan doen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen