‘Zentrum wordt de plek voor bewustzijn in Meppel’

Cindy Ugur (links) en Brenda Wiersma (rechts) hebben een yogacentrum opgestart.
Cindy Ugur (links) en Brenda Wiersma (rechts) hebben een yogacentrum opgestart.
Foto: Stefan Klomp

Brenda Wiersma en Cindy Ugur omschrijven het als een holistisch gezondheids- en welzijnscentrum, waar ruimte is voor persoonlijk groei, rust, creativiteit en therapie. De twee hebben Zentrum opgericht, een yogacentrum.

Aan het Zuideinde 18A hebben ze twee yogakamers ingericht. Daar worden meer dan twintig yogalessen in de week gegeven, door vijf yogadocenten. Daarnaast is er een massageruimte, zit er een psychologe, een praktijk voor haptonomie en haptotherapie en aan de voorkant van het pand zit een schildersclub.

“Het bevindt zich allemaal binnen de holistische en alternatieve gezondheid”, zegt Cindy Ugur. “De diensten hier kunnen aanvullend zijn op de yoga, of omgekeerd. En het is uniek dat we twee yogalessen tegelijk kunnen geven met de twee yogakamers.”

Yinyoga

Brenda Wiersma vertelt dat het vooral om yinyoga gaat, wat gegeven wordt aan het Zuideinde. “Maar er is voor ieder wat wils. Het is van rustige tot heel actieve yoga.” Yinyoga valt onder de rustige yoga. “Maar dat betekent niet dat het makkelijk is. Je moet een houding tussen de drie en vijf minuten volhouden. Het is vooral goed voor je bindweefsel. Het haalt een stukje ongemak weg.”

De twee benadrukken dat het gaat om onverklaarbare pijnen. “Als je ergens last van hebt, moet je naar de huisarts”, stelt Ugur. “Maar als het onverklaarbaar is, kan yoga enorm helpen.” Wiersma zegt dat er ze zo al een paar wonderen heeft gezien bij Zentrum: mensen die door yoga van hun pijnen af zijn. Ugur: “Het gaat vooral om de rug en schouder.

Rust

Yoga is echter niet alleen voor de alternatieve medicatie. Het zorgt ook voor rust, vertellen de twee. “Het is een levensstijl”, aldus Ugur. “Het zorgt voor verlichting in je hoofd. Even weg van de drukte.”

En dat is precies wat de twee willen bereiken met het centrum. “Zentrum wordt de plek voor bewustzijn in Meppel”, zegt Wiersma. “Hier is alles onder één dak.” Volgens Ugur is Meppel er ook aan toe. Wat Zentrum volgens haar uniek maakt is dat er allemaal verschillende aanbieders zitten, maar iedereen met één onlinesysteem voor reserveringen werkt.

“Dat maakt het voor de klanten makkelijk.” Zentrum werkt met leskaart voor meerdere lessen. “En er is een proefkaart”, voegt Wiersma toe. “Dan kan je drie lessen voor 20 euro volgen. Ideaal om te zien of het iets voor je is.” Losse lessen boeken is ook mogelijk.

Opening

Zaterdag 11 februari volgt de opening van Zentrum. Vanaf 12.00 uur kan iedereen kennis komen maken met yoga, haptonomie, holistische therapie, reikie, relatie- en gezinstherapie, ontspanningsmassage en/of schilderen. Ieder half uur worden er verschillende workshops gegeven. Om 16.00 uur volgt dan de officiële opening.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen