Kanker door asbest komt in Meppel kwart minder voor dan gemiddeld

Foto: Unsplash

Mesothelioom, een vorm van kanker die veelal ontstaat door contact door asbest, komt in Meppel en de regio minder vaak voor dan het landelijke gemiddelde. In de gemeente Meppel komt het zo’n 26 procent minder vaak voor.

Dat blijkt uit de Nederlandse Kankeratlas. Hierin is de impact te zien van kanker per regio in Nederland. Het laat zien hoe vaak bepaalde kankersoorten voorkomen, gebaseerd op waar mensen woonden toen ze de diagnose kregen. Het gaat om de 24 meest voorkomende kankersoorten in Nederland.

Uitschieters

Ook laat het een beeld zien van alle kankersoorten samen. Daaruit blijkt dat in de gemeente Meppel kanker 2 procent boven het landelijke gemiddelde zit. Uitschieters zijn myeloide maligniteiten (14 procent boven het gemiddelde), zaadbalkanker (12 procent), twee soorten huidkanker (11 en 13 procent) en slokdarmkanker (10 procent).

Daarentegen zijn er ook kankersoorten die minder vaak voorkomen. Het gaat dan om maagkanker (11 procent minder), leverkanker (13 procent) en longkanker (14 procent).

De digitale kankeratlas is hier te zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen