Van 26 naar 136: explosieve stijging woninginbraken, totaal registreert politie kwart meer misdrijven in Meppel

Foto: Unsplash

In geen enkele gemeente in Nederland is het aantal woninginbraken vorig jaar zo hard gestegen als in Meppel. Het gaat om meer dan een vervijfvoudiging ten opzichte van 2021.

In totaal heeft de politie vorig jaar 136 woninginbraken in de gemeente geregistreerd. Twee jaar geleden ging het nog om 21.

De meeste woninginbraken vonden vorig jaar plaats in het centrum (44 keer) en Koedijkslanden (43). De Oosterboer volgt met 30 inbraken. Het is vooral Meppel waar dieven hun slag slaan. In Nijeveen heeft de politie zes inbraken geregistreerd.

De politie heeft vorig jaar twee Meppelers aangehouden voor een woninginbraak. Onderzocht wordt of ze bij meerdere woninginbraken zijn betrokken.

Meer misdrijven

In totaal heeft de politie een kwart meer misdrijven geregistreerd in de gemeente Meppel. Ook dat is een forse stijging. Gemiddeld over het hele land gaat het om een stijging van 7 procent.

Behalve woninginbraken braken dieven ook vaker in bij woningen; een verdubbeling ten opzichte van 2021. Ook de diefstal van voertuigen en diefstal uit voertuigen in de gemeente is gestegen, met 70 procent. Bedrijven en instellingen zijn daarentegen iets minder vaak slachtoffer geworden van inbraken. Het gaat om een daling van 18 procent.

Zedenmisdrijven en mishandelingen

Opvallend lijkt ook de stijging van het aantal zedenmisdrijven in de gemeenten. Dat is verdrievoudigd. De politie heeft vorig jaar 21 zedenmisdrijven geregistreerd in de gemeente. Maar dat komt vooral omdat in 2021 er juist minder zedenmisdrijven waren. In 2021 ging het om 7 misdrijven, terwijl het in 2020 ook om 21 ging. De jaren daarvoor schommelde het tussen de 13 en 18.

Mishandeling is ook vaker voorgekomen in de gemeente. Daar heeft de politie 79 misdrijven van geregistreerd, waarvan 51 in het centrum. In 2021 waren het er nog 44.

Digitale misdrijven

De digitale vorm van misdrijven zijn in de gemeente afgenomen. Zo is er minder fraude en minder cybercrime. Bij cybercrime gaat het om criminaliteit waarbij informatie- en communicatietechnologie (ICT) zowel het middel als het doelwit is. Bijvoorbeeld hacken, het plegen van DDoS-aanvallen of plaatsen van ransomware.

Cybercrime is vorig jaar 14 procent minder vaak voorgekomen in Meppel. Landelijk gaat het om een daling van 2 procent. Inwoners van de gemeente zijn 23 procent minder vaak slachtoffer geworden van fraude.


De politie registreert vanwege privacyredenen geen zedenmisdrijven, pornozaken en kinderprostitutie per wijk bij

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen