Agrifirm en FrieslandCampina willen geen soja meer waar bossen zijn voor gekapt

Foto: Stefan Klomp

“Onze inzet is enerzijds om garanties te hebben dat de soja die we verwerken in veevoer volledig ontbossingsvrij is”, zegt Ruud Tijssens, directeur Public & Cooperative Affairs bij Agrifirm. “Anderzijds willen we ook positieve invloed blijven uitoefenen in gebieden met een risico op ontbossing.”

Agrifirm en FrieslandCampina gaan zich inzetten voor een volledig gescheiden, ontbossings- en conversievrije sojaketen naar Europa. Daarvoor heeft Agrifirm een inkoopprotocol online gezet zodat deze informatie beschikbaar is voor andere partijen die de overstap willen maken naar ontbossings- en conversievrije soja voor veevoer.

Hoge en lage risicogebieden

Het inkoopprotocol bevat een definitie van ontbossings- en conversievrije soja en een studie naar het risico op ontbossing en landconversie in Canada, de VS, Paraguay en Brazilië. Voor de gezamenlijke proef met FrieslandCampina koopt Agrifirm soja in een of meerdere van deze landen en staten. Op basis van het risicoprofiel van het land of de staat worden aan de toeleveringsketen verschillende verificatie-eisen gevraagd

Leveranciers van soja uit de regio’s met een hoog risico op ontbossing en landconversie moeten aan uitgebreidere verificatie-eisen voldoen dan sojaleveranciers uit de regio’s met een laag risico op ontbossing en landconversie.

Brazilië

“De eerste levering van 12.822 ton gegarandeerde ontbossings- en conversievrije soja voor onze gezamenlijk proef kwam bijvoorbeeld uit het hoogrisicogebied, Mato Grosso in Brazilië”, vertelt Tijssens. Mato Grosso is met 24 miljoen ton de grootste sojaproducerende staat. Maar in deze Braziliaanse is ook flink wat bos gekapt voor de productie van soja.

Brazilië is sowieso de grootste producent van soja in de wereld. Het is voor de Europese Unie de grootste importeur van soja. “We kiezen ervoor om ons niet terug te trekken uit gebieden met een hoog risico, maar in deze gebieden juist de vraag naar ontbossings- en conversievrije soja te stimuleren. Het is belangrijk dat we toewerken naar het gebruik van daadwerkelijk ontbossings- en conversievrije soja in de zuivelketen. Wat ons betreft wordt de inkoop van daadwerkelijke ontbossings- en conversievrije soja zo snel mogelijk de standaard.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen