Kunstwerk voor het station gestolen

Vrouwe Fontana.
Vrouwe Fontana.
Foto: Wikimedia / Dqfn13

Het kunstwerk dat voor het station in Meppel stond is onlangs gestolen. De politie meldt dat aan sporen te zien is, dat er een stuk met het beeld is gesleept.

Het gaat om het bronzen kunstwerk Vrouwe Fontana. Dat stond op een sokkel in het stukje groen bij de taxiparkeerplaatsen. Oorspronkelijk maakte het beeld onderdeel uit van een fontein uit . Vrouwe Fontana is in 1989 herplaatst voor het station.

Monument voor burgemeester

Het beeld stond op de fontein. Het geheel werd gezien als monument en dateert uit 1897. Op 23 juli van dat jaar werd het geplaatst omdat Kerst Elias Borger toen 25 jaar burgemeester was. Het monument had dan ook de naam ‘Borgermonument’. Het beeld bleef tot 1952. Omdat het Stationsplein opnieuw werd ingericht, en omdat het beeld te kampen had met achterstallig onderhoud, verdween het.

In 1974 werd het beeld teruggevonden, door Frans van der Veen, tentoonstellingsmaker en destijds directeur van schouwburg Ogterop. Hij beeld lag opgeborgen in het magazijn van gemeentewerken aan de Gasgracht, tegenwoordig de Gasfabriek. Deze werd in 1989 samen met de gedenksteen teruggeplaatst. Op de gedenksteen staat: ‘Ingezetenen van Meppel aan hunnen burgemeester K.E. Borger 1872 – 1897’.

De politie vermoedt dat het beeld 20 november is gestolen.

Het beeld op de fontein.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen