Elektriciteitsnet in Drenthe zit zo goed als vol

Foto: Pixabay

Het elektriciteitsnet in Drenthe zit zo goed als vol, waarschuwt netbeheerder TenneT. Particulieren en woningbouw komen niet in de knel hierdoor. Nieuwe bedrijven en bedrijven die gaan uitbreiden moeten echter wachten voordat ze extra stroom krijgen.

TenneT verwacht de problemen in Drenthe tot minimaal 2027 duren. “Maar mogelijk langer tot aan uiterlijk 2032.”

Zonnepanelen en nieuwe bedrijven

Dat het elektriciteitsnet vol is geraakt komt door twee oorzaken. In de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel is afgelopen jaren een explosieve groei te zien van het aantal partijen dat duurzame energie wil produceren. Voor het aantal zonnepanelen en zonneparken is hier de afgelopen jaren fors gegroeid, aldus TenneT. In grote delen van deze provincies zat het elektriciteitsnet ook al aan de grenzen van de maximale capaciteit.

En er komen meer bedrijven bij, en veel bedrijven zetten stappen om hun energievoorziening te elektrificeren door het plaatsen van e-boilers. Die groei leidt tot een knelpunt in het netwerk van TenneT. Dat heeft gevolgen voor de beschikbare netcapaciteit in de hele provincie en een deel van Overijssel, omdat de grenzen van de beschikbare capaciteit op een groot aantal stations in Drenthe wordt bereikt.

Onderzoek

Netbeheerder TenneT gaat de komende tijd onderzoek doen naar mogelijke oplossingen voor het probleem. Tijdens het onderzoek kunnen bedrijven geen nieuwe aansluitingen krijgen of extra stroom krijgen. Een van de opties is flexibeler gebruik van elektriciteit, om op korte termijn capaciteitsruimte te realiseren. Dan kunnen bedrijven een vergoeding krijgen als ze tijdens de piekmomenten minder stroom gebruiken, en die stroom op een ander moment gebruiken.

“Waar bedrijven eerder aangaven in 2030 van het gas af te willen gaan, zetten ze nu het liefst morgen al die stap. Aan de aanbodzijde groeit het aantal zonne- en windparken onverminderd. Alleen al bij landelijke netbeheerder TenneT ligt op dit moment in totaal voor meer dan 40 gigawatt aan potentiële nieuwe aanvragen voor een aansluiting op het net. Dat is vergelijkbaar met 50 keer het vermogen van de stad Amsterdam of 4 keer het verbruik van heel Nederland op een normale dag. Dit vraagt steeds meer van het bestaande elektriciteitsnet, dat niet in het zelfde tempo kan worden uitgebreid”, meldt TenneT.

Uitbreiding hoog- en middenspanningsstation

Ondertussen wordt er hard gewerkt aan de uitbreiding van hoog- en middenspanningsstation bij Zeijerveen, in de buurt van Assen. Deze uitbreiding is waarschijnlijk in 2025 of 2026 klaar.

De komende tien jaar investeert de netbeheerder 13 miljard euro om het landelijke energienetwerk te versterken en uit te breiden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen