Alle woningen in Berggierslanden moeten in 2035 van warmtepomp zijn voorzien

07 jan 2023, 9:28 Meppel
img 7402
Vrijwel alle woningen in de Berggierslanden moeten in 2035 worden verwarmd met een elektrische of hybride warmtepomp. Dat is een van de doelen van de gemeente, dat is opgenomen in het wijkuitvoeringsplan.
In dit plan staat centraal hoe de Berggierslanden een aardgasloze woonwijk wordt. Het is de eerste wijk met zo'n plan. De gemeente heeft de ambitie dat in 2040 alle gebouwen van het aardgas af zijn. Samen met inwoners wordt per wijk een wijkuitvoeringsplan hiervoor gemaakt. Voor de Beggierslanden speelden wijkbewoners dan ook een belangrijke rol in het opstellen van het plan.
"De inbreng uit de wijk lees je terug", reageert wethouder Jeannet Bos. "Zo werd heel duidelijk dat mensen behoefte hebben aan een stappenplan die helpt om te bepalen welke stappen je het best kunt zetten. Dat is voor iedere woning en situatie weer anders. De ene bewoner maakt zijn huis meteen aardgasvrij. Voor een ander is een hybride oplossing beter of is het juist verstandiger om te wachten tot een geplande verbouwing. Ook is er behoefte aan concrete informatie over de betaalbaarheid en terugverdientijd van verschillende oplossingen."

Eerste warmtepompen

Vorig jaar zijn in dertig woningen een warmtepomp aangebracht, of ze staan op de wachtlijst hiervoor. In 2020 zijn de eerste drie woningen al overgestapt op een warmtepomp.
De gemeente verwacht dat in 2025 zo'n 300 woningen de overstap hebben gemaakt naar een volledig elektrische warmtepomp en nog eens 200 woningen voor een hybride warmtepomp. In 2030 loopt dit op naar 600 volledig elektrische en 400 hybride. Het doel is dat dan in 2025 vrijwel alle woningen een warmtepomp hebben.

Individueel

Voor de wijk wordt ingezet op individuele technieken. Dit betekent dat de inwoners vooral zelf de touwtjes in handen hebben. De gemeente ziet hierin een rol voor zichzelf als aanjager, verbinder en facilitator. De gemeente reserveert geld voor initiatieven uit de wijk.
Daarnaast kijkt de gemeente wat ze zelf kan doen, zoals het realiseren van elektrische laadpalen of het vergroenen van de wijk. Voor de verandering zijn zes nieuwe transformatorstations in de wijk nodig.

Oosterboer en Koedijkslanden volgen

Na Berggierslanden zijn andere wijken in Meppel aan de beurt om een warmteplan voor de wijk te maken. In 2023 gaat de gemeente hiermee aan de slag met inwoners in Oosterboer en Koedijkslanden.