Boek over Stien Eelsingh genomineerd voor ‘Beste Boek van Overijssel’

Stedelijk Museum Meppel
Stedelijk Museum Meppel
Foto: Stefan Klomp

Een boek over Stien Eelsingh, die in 1964 in Meppel overleed, is genomineerd voor het ‘Beste Boek van Overijssel’. Het boek is geschreven door Mieke Mulders, conservator van het Stedelijk Museum Meppel.

Stien Eelsingh woonde en werkte als buitenstaander én buurvrouw in de Staphorster gemeenschap. De klassiek geschoolde en koninklijk gelauwerde kunstenaar huurde er in 1943 een vervallen boerderij, die zij en haar man Roel Frankot zelf opknapten. Eenmaal gescheiden wist Eelsingh zelf als kunstenaar en docent de kost te verdienen door haar inmiddels fameuze witte boerderij tot een landelijk bekende culturele hotspot te maken.

Niet alleen busladingen toeristen, maar ook mensen van naam en faam uit het culturele en politieke veld bezochten Staphorst regelmatig. Haar kunstwerken werden verkocht voor de verf opgedroogd was en hebben niet ingeboet aan zeggingskracht.

Ze is onder andere naamgever aan een restaurant, een straat in Meppel en in Zwolle en een charitatieve organisatie. Haar leven en werk zijn door de Stien Eelsingh Stichting zorgvuldig opgetekend en gecatalogiseerd. De stichting vindt onderdak in Stedelijk Museum Meppel.

Jaarlijkse prijs

De provincie Overijssel roept jaarlijks een boek uit tot ‘Beste Boek van Overijssel’. Er zijn drie boeken genomineerd in de categorie fictie, en zeven in de categorie non-fictie. Het boek ‘Stien Eelsingh: expressionist van Staphorst’ van Mieke Mulders valt in de categorie non-fictie.

De vormgeving van het boek is verzorgd door Hilbert Heitmeijer, die net als de auteur een band heeft met het Stedelijk Museum Meppel. Voor de winnaar ligt een bedrag van 500 euro klaar. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdagavond 16 november, in filmtheater MIMIK in Deventer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen