CNV: goede afspraken gemaakt met Alliance Healthcare, dat vertrekt uit Meppel

Alliance Healthcare.
Alliance Healthcare.
Foto: Google Streetview

CNV Vakmensen en CNV Connectief hebben goede afspraken gemaakt met Alliance Healthcare Nederland, stelt de vakbond CNV Vakmensen. De internationale farmaceutische groothandel heeft in Meppel aan de Oliemolenweg distributiecentrum staan.

Eind mei kondigde Alliance Healthcare echter aan de locatie in Meppel, evenals de locaties in Den Bosch en Krimpen aan den IJssel, te sluiten. Daarmee zouden honderden baan op de tocht staan. Alliance wil de vestigingen samenvoegen in Veghel. “Ik ben mijzelf terdege bewust van de impact die de verhuizing op onze medewerkers en hun gezinnen heeft”, zegt directeur Kalman Petro daarover.

“Nu hebben we wel een sociaal plan dat de pijn verzacht. Al blijft het verlies van je baan natuurlijk altijd slecht nieuws”, reageert Rick Pellis, bestuurder van CNV Vakmensen.

Regeling

Voor oudere werknemers geldt een RVU-regeling. Zij kunnen hierdoor eerder dan pensioendatum stoppen met werken zonder reïntegratieverplichting. Voor mensen die door de reorganisatie wordt verplicht elders een baan te zoeken komt een outplacementbureau (met vergoeding) beschikbaar en een scholingsbudget.

“Het sociaal plan gaat daarnaast ook gelden voor een grote groep uitzendkrachten en tijdelijke werknemers. Voor hen is afgesproken dat ze na een ‘dienstverband’ van 7 maanden of meer automatisch aanspraak kunnen maken op de vangnetten die bij deze reorganisatie horen. Voor elke medewerker die z’n baan verliest geldt een basistransitievergoeding van 5.000 euro. Ook de laagstbetaalden worden zo eerlijk gecompenseerd voor het plotselinge verlies van baanperspectief”, verklaart Pellis.

Aandringen

Het akkoord is er gekomen na enig aandringen van CNV, vertelt bestuurder Albert Spieseke van CNV Connectief. “Als onderhandelaar ben ik tevreden met het resultaat, maar het zijn natuurlijk de leden die het goed moeten keuren.” Daarom worden de gemaakte afspraken nu voorgelegd aan de leden.

Het hoofdkantoor van Alcura, dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van medische hulpmiddelen en zorgprogramma’s, blijft gevestigd in Meppel. De distributie- en productielocaties in Meppel en Krimpen aan de IJssel sluiten uiterlijk medio 2024.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen