Oosterboer krijgt een pumptrackbaan: 165 meter lang met bochten tot 120 centimeter hoog

Een tekening van de pumptrackbaan in het Ringpark.
Een tekening van de pumptrackbaan in het Ringpark.
Foto: Gemeente Meppel / The Pump Factory

In het Ringpark in de Oosterboer komt een pumptrackbaan. Dat is een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark. De baan bestaat uit bochten en bulten. Het is een idee van Marijn Zinger en Wessel Koster, allebei 11 jaar oud en beide wonend in de Oosterboer.

De twee jongens hebben een plan hiervoor gemaakt en handtekeningen voor ingezameld. Ze hebben uiteindelijk zoveel handtekeningen verzameld dat de politiek bij het plan werd betrokken. Het werd besproken in de gemeenteraad, waar de partijen unaniem hun steun toezegden. Volgens de gemeente draagt de baan bij aan meer beweging onder de jeugd en daarmee ook aan een betere gezondheid onder jongeren.

De baan komt in het Ringpark, naast de halfpipe. Dit is na overleg met de jongens gebleken als beste locatie. Ook is gekeken naar een plek bij de Baander en bij het grasveld naast buurthuis de Boerhoorn. De plek bij de Boerhoorn had misschien wel de meeste voordelen: er is een toilet in de buurt en er is mogelijkheid tot een hapje en een drankje voor de sporters. Dat kan mogelijk meer inkomsten voor de Boerhoorn betekenen. Maar vanwege de drukke weg die er langs gaat, is van deze plek afgezien.

Twee banen

De pumptrackbaan komt te bestaan uit twee banen. Er komt een driehoekige kidsbaan die zo’n 45 meter lang is. En de pumptrackbaan zelf wordt ongeveer 165 meter lang. Deze telt meerdere bochten en heuvels en is daardoor attractiever en uitdagender. Volgens de gemeente is het gunstig dat er twee banen komen. Zo hinderen de verschillende gebruikers elkaar niet.

De grote pumptrack heeft bochten met een hoogte van 120 centimeter, zodat ook de prorijders hier volle bak kunnen pumpen. De kidsbaan heeft bochten tot 70 centimeter hoog. De pumptrack is geschikt voor de fiets, skate, skeeler en step. Bij de baan komt een groot plateau waar gebruikers en bezoekers kunnen kijken naar de fietsers of skaters op de baan.

Kosten

De baan gaat zo’n 103.000 euro kosten. De jongens zelf hebben met hulp van de jongerenwerker fondsen aangeschreven om zo geld op te halen voor de baan. Het Waarborgfonds heeft 50.000 euro toegezegd. De bijdrage van de gemeente staat voorlopig op 53.000 euro, maar dat kan lager uitvallen als de jongens met geldschieters komen.

De locatie waar de pumptrackbaan komt. Bij de halfpipe.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen