Proef met energiecoaches wordt in hele gemeente verspreid

Vijf vrijwilligers gaan in Nijeveen aan de slag als energiecoach.
Vijf vrijwilligers gaan in Nijeveen aan de slag als energiecoach.
Foto: Daan Prest

De proef met energiecoaches die in Nijeveen is gestart, wordt uitgebreid naar de rest in de gemeente Meppel.

In februari startte de gemeente met een proef in Nijeveen. De energiecoaches helpen inwoners met energie besparen.

Lees ook:
Energiecoaches gaan aan de slag in Nijeveen

Inmiddels zijn er in de gemeente vier energiecoaches actief. “Veel mensen hebben de vloerverwarming altidj aanstaan, maar dat hoeft echt niet altijd”, geeft Jan van der Tooren als tip. Hij is een van de vier energiecoaches. “De vloerverwarming goed afstellen kan veel energie schelen.”

Nieuwe coaches gezocht

De gemeente is op zoek naar nieuwe energiecoaches, maar ook een coördinator om de energiecoaches aan te sturen. De Natuur- en Milieufederatie en het Drents Energieloket geven een opleiding tot energiecoach, deze biedt de gemeente Meppel gratis aan. Daarnaast wordt er ook een technische training gegeven.

Na de opleiding en de technische training gaat de energiecoach in gesprek met een woningeigenaar of huurder om te onderzoeken waar kansen liggen om te verduurzamen. Dat kan gaan om aanpassingen in het energiegedrag of kleine ingrepen zoals het aanschaffen van tochtstrips en LED-verlichting. Of om grotere investeringen zoals het isoleren van je huis of het aanschaffen van zonnepanelen en een warmtepomp

“Er zijn veel kleine aanpassingen die echt verschil maken. Tochtstrips, borstel op de brievenbus, de juiste verlichting”, zegt Lute Piest.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen