'Opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in huidige Isala-ziekenhuis en Reggersoord behoort tot de mogelijkheid'

09 mrt 2022, 12:00 Meppel
meppel isala diaconessenhuis2
Isala
De gemeente Meppel is druk bezig om geschikte plekken te vinden voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Eén van die opties is het huidige Isala ziekenhuis en nabijgelegen Reggersoord.
"Hierover zijn vorige week de eerste bestuurlijke contacten gelegd. Uit deze contacten blijkt dat opvang in deze beide locaties tot de mogelijkheden behoort", zegt burgemeester Richard Korteland. "Op dit moment wordt uitgezocht op welke termijn opvang op deze locatie aangeboden kan worden en om hoeveel opvangplekken het gaat."
Iedere veiligheidsregio moet van het kabinet 2000 opvangplekken regelen voor vluchtelingen uit Oekraïne. De helft van die plekken moet binnen twee weken geregeld zijn. Het gaat in totaal om 50.000 plekken, omdat Nederland is opgesplitst in 25 veiligheidsregio's. Meppel is onderdeel van de Veiligheidsregio Drenthe. De gemeenten zijn geheel verantwoordelijk voor de huisvesting,
verzorging, dagbesteding, voedselvoorziening en alle andere zaken die bij de opvang komen kijken.

Locaties in Meppel

De gemeente Meppel is dus in gesprek met Isala over het huidige ziekenhuis. Dat staat binnenkort leeg, omdat Isala op 19 maart verhuist naar het nieuwe ziekenhuis in Meppel. Het is nog niet bekend hoeveel opvangplekken er in de gemeente Meppel nodig zijn. "Of er andere locaties in de gemeente Meppel een optie zijn, valt op dit moment nog niet te zeggen omdat gesprekken met eigenaren en initiatiefnemers nog lopen en er nog niet gesproken is met omwonenden", zegt burgemeester Richard Korteland.

Nijeveense kerken

De samenleving in Nijeveen is ook al druk bezig met plannen. Vanuit de drie kerkelijke gemeenschappen, in samenwerking met verschillende verenigingen in Nijeveen en in overleg met de gemeente Meppel en andere instanties, is een stuurgroep opgezet om het mogelijk te maken vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen en onderdak te bieden. Het jeugdgebouw van Kolderveen komt voor de eerste opvang beschikbaar.
"In de gemeente Meppel zijn al veel initiatieven ontstaan of in wording van inwoners die mensen uit Oekraïne willen opvangen. Het aanbod is hartverwarmend en het kenmerkt de gemeenschap van
Meppel. Met een aantal initiatiefnemers hebben wij inmiddels gesproken", reageert burgemeester Richard Korteland. Hij heeft er ook een kritischere noot aan toe te voegen: "In die gesprekken hebben wij geadviseerd, hoe prijzenswaardig het initiatief ook is, om er nog eens goed over na te denken, dan wel de plannen voor de opvang van mensen uit te stellen."

Versnippering

Dat zegt de burgemeester omdat het aantal opvangplekken bij particulieren klein is, en daardoor versnippering ontstaat. Dat is niet het enige. De verwachting is dat het om langdurige opvang gaat. "Ik vraag niet om niet te helpen. Ik vraag om goed na te denken of dít de beste manier is om bij te dragen aan de situatie. In Meppel kijken we namelijk naar grootschalige opvang."
De hulp van inwoners kan hard nodig zijn, denkt de burgemeester. "Als we mensen uit Oekraïne op grote schaal gaan opvangen, hebben we de samenleving van Meppel hard nodig voor zaken als bijvoorbeeld dagbesteding. Denk dan bijvoorbeeld aan Nederlandse les, hulp bij het dagelijkse leven, hobby en sport, begeleiding en voedselvoorziening. Als we op die manier onze krachten bundelen, is één plus één drie. Op die manier houden we de opvang ook langer vol. Hoe vervelend het ook is, we verwachten namelijk dat opvang langer gaat duren dan we nu kunnen bedenken."
In Meppel en Nijeveen zijn de afgelopen dagen al meerdere acties gehouden om geld en spullen in te zamelen, of om spullen naar de grens van Oekraïne te brengen. "Het is hartverwarmend om te zien dat we als samenleving gelijk handelen bij nood", vindt Korteland.
image003
Dit is wat Meppel allemaal heeft opgehaald voor Oekraïne
0303 oekraine
Meppel maakt zich hard voor Oekraïne: lees hier hoe