GroenLinks: Wat gaat Meppel doen om steun te betuigen voor Oekraïne?

Foto: Unsplash

GroenLinks wil van de gemeente Meppel weten welke acties ze heeft geïnitieerd om steun te betuigen aan Oekraïne en welke acties de komende dagen nog worden toegevoegd.

“Verschillende gemeentes hebben de afgelopen dagen symbolisch hun steun betuigd. Gebouwen in buurgemeenten zijn uitgelicht in de kleuren van de vlag van Oekraïne”, schrijft de partij aan het college van burgemeester en wethouders. Zo is bijvoorbeeld de kerktoren van Steenwijk in de kleuren van de vlag van Oekraïne gezet. In Meppel hangt intussen de vlag van Oekraïne bij het stadhuis.

Gazprom

“De vreselijke beelden van geweld en vluchtende mensen raken ons enorm”, reageert fractievoorzitter Anouk de Vlieg. “Wat GroenLinks betreft doen we er ook in Meppel alles aan te helpen. Dit kan door onze solidariteit te tonen en door vluchtende mensen op te vangen. Ook vragen we ons af of Meppel één van de gemeenten is die deze oorlog indirect steunen door gas af te nemen van Gazprom.”

Inmiddels is een petitie gestart om meer dan 100 gemeentes en de helft van de waterschappen te bewegen om contracten met Gazprom op te zeggen. Uit de informatie bij de petitie wordt niet duidelijk of ook Meppel Russisch gas koopt. GroenLinks wil weten of Meppel alles in het werk wil stellen om te voorkomen dat er Russisch gas wordt gekocht.

Energie

Door de invasie van Rusland zijn de energieprijzen nog duurder geworden. “Dat betekent dat Meppelers die nu al getroffen worden door hoge energielasten de komende maanden nog verder in het nauw gedreven worden”, constateert GroenLinks. De partij vraagt wat de gemeente gaat doen om deze kwetsbare groep extra te ondersteunen.

Daarnaast wil GroenLinks weten of er al contact met het COA, Centraal Orgaan opvang asielzoekers, is geweest over de opvang van vluchtelingen. Het COA roept gemeenten op om locaties te leveren om opvangcapaciteit voor vluchtelingen uit Oekraïne te kunnen bieden. Bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel hebben zich al de eerste vluchtelingen uit Oekraïne gemeld.

Lees ook:
CDA: Kan gemeente Meppel op korte termijn vluchtelingen uit Oekraïne opnemen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen