Bij het station in Meppel is een AED geplaatst. "Het station in de gemeente Meppel is een belangrijk punt in onze gemeente. Veel mensen passeren hier: op weg naar werk, school of andere gelegenheden en ligt dicht tegen onze binnenstad aan", zegt wethouder Robin van Ulzen.
"Met een AED op deze plek, kunnen levens worden gered. Daarom ben ik enorm blij met de plaatsing van de AED."
De AED is geplaatst dankzij ProRail, NS en de Hartstichting. ProRail en de NS bouwen aan een landelijk dekkend netwerk van AED’s op stations. De afgelopen maanden plaatsten ProRail en NS samen met de Hartstichting al verschillende AED’s op stations in het hele land. In totaal zijn er straks 715 AED’s op de stations te vinden.
Alle stations in Drenthe krijgen dit jaar nog een AED. De reanimatietraining die ter gelegenheid van de plaatsing in Meppel gehouden zou worden, kon in verband met de huidige coronaregels niet doorgaan.
Op de helft van alle stations vervullen de AED’s een extra functie: ze dekken een zone in de omgeving van het station af waar nu nog geen AED is die dag en nacht beschikbaar en aangemeld is bij het oproepsysteem HartslagNu. Regiodirecteur Maarten Haverkamp van NS: "Volgens de Hartstichting krijgen circa 17.000 mensen per jaar een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start, liefst met de inzet van een AED. De nieuwe AED is te gebruiken op het station, maar ook in de omgeving van het station. Belangrijk is wel dat mensen zich aanmelden bij HartslagNu."