Terug naar hoe we horen te eten

Charissa Esselbrugge van Voedingsadvies Meppel helpt nu anderen op het gebied van een gezonde leefstijl en gezonde voeding, maar eerst gooide ze zelf haar voedingspatroon volledig om. Toen bekend werd dat ze endometriose had is ze haar voeding gaan aanpassen. Dat heeft er voor gezorgd dat ze nu volledig pijnvrij is. “Ik werk vanuit natuurlijke voeding, we moeten terug naar hoe we horen te eten.”

Tijdens en na het succesvol bestrijden van haar klachten raakte Esselbrugge zeer geïnteresseerd in voeding. “Naar aanleiding van mijn eigen ervaring is het idee ontstaan om Voedingsadvies Meppel op te gaan zetten. Ik werk nog parttime op kantoor naast dit werk.” De vraag of ze fulltime met voeding bezig zou willen zijn verraadt Esselbrugges bescheidenheid: “Ik ga het er nu eerst bij doen, en kijken hoe het gaat lopen. Ik zou het heel erg leuk vinden als het goed uitpakt.”

Het omgooien van een voedingspatroon zal niet iedereen makkelijk vinden. “Ik heb het allemaal in één keer omgegooid. Ik viel erg veel af, daar kreeg ik wel veel reacties op. Niet iedereen staat er voor open, maar vanaf het begin ben ik er van overtuigd geweest dat het werkt en uiteindelijk is het mijn levensstijl geworden.”

Een andere leefstijl betekent ook voor de rest van het gezin veel veranderingen. “Mijn man vindt het ook erg interessant, dus hij heeft er geen moeite mee. Mensen denken vaak dat mijn kinderen bijvoorbeeld nooit een snoepje mogen, maar zo ver gaat het niet. Wel probeer ik meer gezonde keuzes te maken. Maar voor mijzelf ben ik het strengst. Simpelweg omdat ik anders weer klachten krijg.”

Er is in de media en op internet steeds meer kritiek te bespeuren op de leefstijl van Nederlanders. Terechte kritiek? “Ja. Mensen die geen klachten hebben vinden het onzin, want alles gaat goed. Er is onwetendheid en reclames zijn nog vooral gericht op ongezonde voeding. Wel is het zo dat iedereen anders is en gezonde voeding dus ook deels persoonlijk is. Er bestaat geen dieet dat voor iedereen werkt”, reageert Esselbrugge.

Na haar eigen ervaring wil ze anderen deelgenoot maken van de effecten van een gezondere leefstijl. Daarvoor kunnen mensen nu terecht bij Voedingsadvies Meppel. “Eerst wil ik graag dat mensen een aantal dagen een voedingsdagboekje bij houden. Aan de hand daarvan stuur ik hun voeding bij. Ook kijk ik naar hun wensen. De een wil afvallen, de ander heeft specifieke klachten. Daar pas ik dan de voeding op aan. Daarnaast is beweging ook erg belangrijk.”

Gezonde voeding, is dat niet gewoon minder lekker en onhandig? “Nee vind ik niet. Je moet er even feeling voor krijgen en de tijd voor nemen. Een smoothie maken doe ik nu net zo snel als het smeren van een boterham. We eten nog steeds lekker eten. Alleen eten we hele andere dingen, dingen die ik eerder nooit zou maken. Maar ik eet ook nog net zo goed een stamppotje.”

Ga voor meer informatie naar de website van Voedingsadvies Meppel, kijk op Facebook of neem contact op met Charissa Esselbrugge.

Esselbrugge zal enkele bijdragen gaan leveren aan de website van Meppel Nieuws. Ze zal schrijven over gezondheid, voeding en een gezonde leefstijl. Hieronder vindt u alvast een gezond recept om uit te proberen.

Ontbijtpannenkoeken  
Ontbijtpannenkoeken
Ontbijtpannenkoeken
Maak in een keukenmachine een beslag van 60 gram havermout, 1 banaan en 1 ei. Voeg eventueel een klein beetje water toe om het iets dunner te maken.
Zet alvast een koekenpan op het vuur, als de pan goed heet is doe je er wat kokosvet in. Bak van het beslag kleine pannenkoekjes en beleg ze met aardbeien en wat ahornsiroop of honing. Eet smakelijk!!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen