Lezing over Pingoruïnes in Drenthe en Groningen

OERmuseum.
OERmuseum.
Foto:

Diever – Het OERmuseum houdt op 28 maart een lezing over Pingoruines. Een pingo (Inuktitut voor kleine heuvel) is een bolvormige heuvel die ontstaat in een gebied met permafrost. Door de druk van bevriezend grondwater wordt een laag bevroren grond opgetild.

In de laatste ijstijden zijn er honderden pingo’s in Noord Nederland ontstaan. Restanten daarvan zijn nog zichtbaar in het landschap. Lange tijd werd gedacht dat er wel een paar honderd pingoruïnes zouden zijn in Drenthe. Na uitgebreid onderzoek, bleken er 2400 mogelijke pingoruïnes te zijn: ronde laagtes in het landschap. Om hier meer inzicht in te krijgen is door Landschapsbeheer Drenthe in 2017 het Pingo Programma gestart.

Al snel bleek dat alle ronde laagtes niet perse pingoruïnes zijn, een belangrijk deel bestaat namelijk uit zgn. uitblazingskommen. Beide zijn gevormd in de laatste ijstijd, het Weichselien. Ook het klassieke beeld van een ‘rond watertje met een randwal er omheen’ bleek niet te kloppen; het zijn juist de uitblazingskommen die dit vaker hebben. Bij pingoruïnes is vaak helemaal geen sprake van een randwal, althans niet in het reliëf, soms wel in de ondergrond.

Lezing door Anja Verbers

Het pingo programma heeft zich gefocust op het onderzoek naar de opbouw, diepte en vullingen van de pingoruïnes. De lezing wordt gehouden door Anja Verbers. Zij is senior projectleider/ Specialist aardkundig en cultuurhistorisch erfgoed bij Landschapsbeheer Drenthe. De lezing wordt gehouden op 28 maart oktober om 19:30 uur in het OERmuseum, Brink 7, Diever. Entree: € 5,– (incl. pauzedrankje). Opgave voor de lezing via: [email protected] of via 06-26802024.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen