Effectieve kostenbesparingen voor automobilisten

Vrijwel nergens in Nederland rijden zoveel auto’s rond als in onze provincie Drenthe. Zelfs het bezit van een tweede of derde auto is heel normaal en zeker niet altijd overbodige luxe. Maar de kosten kunnen snel in de papieren lopen. Met deze 5 maatregelen houd je de hand zoveel mogelijk op de knip.

Het CBS liegt niet: Drentenaren zijn autoliefhebbers. Er rijden niet minder dan 239.003 heilige koeien rond. Dat komt neer op 489 auto’s per duizend inwoners. Het aantal gezinnen met meerdere auto’s is zelfs in de meerderheid. Niet zo vreemd: de infrastructuur en de OV-voorzieningen in de provincie zijn nu eenmaal niet zo fijnmazig als bijvoorbeeld in de Randstad.

Met deze 5 tips houd je de uitgaven die gepaard gaan met dergelijk autobezit in de hand.

1. Autoverzekering? Kies verstandig

Misschien zou je het niet direct zeggen, maar er zitten veel verschillen tussen autoverzekeringen. Vooral voor bezitters van meerdere auto’s valt veel winst te behalen in de zogenoemde ‘pay how you drive’-diensten. Daarbij wordt de hoogte van je premie bepaald aan de hand van je rijgedrag en gereden kilometers. Dat kan gunstig uitpakken voor je tweede of derde auto, omdat die doorgaans minder kilometers maken dan gemiddeld.

Er bestaat een Pay How You Drive-dienst waarbij je rondrijdt met een speciale connector. Deze registreert je rijgedrag, de tijdstippen waarop je op de weg zit en het aantal gereden kilometers. Op basis van deze factoren kun je sparen voor kortingen op je verzekeringspremie. Zeker als je vaak de spits mijdt en voorzichtig bent in de auto, resulteert dat in een goedkope autoverzekering. Helemaal voor je auto’s die vooral stilstaan.

2. Het Nieuwe Werken

Ga je altijd met de auto naar het werk? Overweeg dan eens Het Nieuwe Werken. Dat houdt in dat je vaker thuiswerkt of flexibele werktijden hanteert. Op die manier maak je minder woon-werkkilometers of sta je op zijn minst minder vaak in de file. Bovendien verbetert het je werk-privé-balans. Uiteraard moet je hierover wel goede afspraken maken met je werkgever en zal het niet voor iedere baan een optie zijn.

3. Vermijd zoveel mogelijk de spits

Zoals gezegd is niet iedereen in staat om zijn werk (gedeeltelijk) thuis uit te voeren. Maar misschien kun je wel later of vroeger beginnen en zo de spits ontwijken. Drukke tijdstippen verhogen het benzineverbruik en zijn bovendien veel gevaarlijker.

4. Let op verborgen brandstofkosten

Veel auto’s verbruiken meer benzine dan de folder aangeeft. Zorg altijd voor een maximaal gestroomlijnde auto. Overbodige fietsendragers en dakkoffers zorgen voor meer gewicht en een belemmering van de luchtstroom. Let ook op de bandenspanning: controleer deze regelmatig. Een te lage druk zorgt voor onnodig brandstofverbruik. Ben ten slotte zuinig met de airconditioning: deze verbruikt meer brandstof dan je wellicht denkt.

5. Zuinige en veilige rijstijl

Met een zuinige en veilige rijstijl kun je veel geld besparen. Allereerst bespaar je natuurlijk op brandstof. Want wie vloeiend rijdt, verbruikt minder. Ook heb je minder kans op brokken, wat (soms torenhoge) reparatiekosten voorkomt.

Ook hier komt de bij punt 1 genoemde Pay How You Drive-dienst van pas. Want rijd je beheerst, dan spaar je voor kortingen. Bovendien zie je op een speciaal, persoonlijk dashboard precies hoe het ervoor staat met je weggedrag. Dat vergroot je zelfinzicht en daarmee rijd je doorgaans bewuster.

Reacties