Column: Vinyl: het is verslavend en besmettelijk

Foto:

Wie heeft er nu niets met muziek? Je kunt het maken en je kunt er naar luisteren, tot die laatste categorie behoor ik. Maar luisteren is één, er volop van genieten is twee. Ja, en dan drie: die is besmettelijk en verslavend. Drie is namelijk vinyl, dat andere zwarte goud. Ik heb het vorig jaar herontdekt, de elpees die al jaren in de kast stonden, de singles in de bak, die heel af en toe werden gedraaid op mijn ION-platenspeler uit 2007. Die pick-up was destijds vooruitstrevend met een usb-aansluiting, kon ik mooi mijn platen digitaliseren. Nooit gebeurd natuurlijk, de ION kwam nauwelijks uit de doos. Tot 2023.

Het was het jaar waarin de platenspeler een vaste plek op het bureau in de slaapkamer kreeg, naast de televisie die ook al zo weinig wordt gebruikt. Ook het jaar dat ik in kringloopwinkels op zoek ging naar pareltjes, dat ik ineens een forse collectie singles in de schoot kreeg geworpen, dat onze twee zoons ook in de ban van vinyl raakten, dat er steeds meer elpees bijkwamen en dat ik voor het eerst live als zelfbenoemde DJ Snekfen mocht draaien tijdens het Wolder Vinyl Café in Zuidwolde. Dat liefst 3,5 uur lang op apparatuur om te zoenen – twee Technics draaitafels – wat naar meer smaakt.

Het gaat bijna de hele dag door

Het is nu 2024 en er staan nu vier draaitafels in huis, waarvan eentje van de nu nog thuiswonende zoon. Ik kan nu platen draaien in de huiskamer, de slaapkamer en in de werkkamer. Het gaat bijna de hele dag door, heerlijk languit relaxen in bed met muziek van Barry White of Jim Croce, geïnspireerd werken met op de achtergrond de stem van ELO’s Jeff Lynne of van icoon Ella Fitzgerald of beneden in de huiskamer ontspannen met prachtige Franstalige nummers van Charles Aznavour, Michel Fugain en Zaz.

De platenkast begint steeds meer uit te puilen, het is inmiddels meervoud – maar dat is nog niets bij wat ik op bijdragen in de ‘Vinylvrienden’ Facebookgroep tegenkom; hobby’s kunnen aardig uit de hand lopen. Aanbiedingen laat je niet lopen, een mooie uitvoering als gekleurd (soms zelfs doorzichtig) vinyl wordt een pronkstuk in de collectie. Je wilt alleen maar meer, waarbij we; altijd voorop staat dat je de muziek waardeert. Soms ga je uitdagingen niet uit de weg, mits betaalbaar.

Schalplattengeschäft

Samen met de kinderen naar Plato of Variaworld, weekendje weg naar Münster en dan ook das lokale Schalplattengeschäft met een bezoek vereren en mijn eerste bezoek aan een platenbeurs. Je word er hebberig van, komt elpees tegen die je in de tienerjaren over het hoofd zag, of niet kon betalen. Of jouw grote broer had deze al en je mocht hem soms lenen.

Voldoende stof om over te schrijven dus en dat doe ik dan ook graag met deze column als begin. Over favoriete platen, concerten, buitenkansjes, 78-toeren en herinneringen. Vooral herkenbaar voor veel muziekliefhebbers, het mooiste van muziek is dat iedereen er verhalen bij kan vertellen. Iedere plaat heeft een verhaal, vrolijk, verdrietig, lachwekkend en uniek. Als MuzieKameleon, die echt een enorm brede muzieksmaak heeft, vertel ik mijn verhalen. Voel je vrij om ook jouw verhaal te vertellen!

[email protected]

Zelfbenoemde DJ Snekfen in Zuidwolde.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen