Column: Mark Rutte moet nu echt ballen tonen

Deze column begin ik met een citaat van Albert Haar, raadslid namens D66 in de gemeente De Wolden. Het ging donderdagavond in de raadsvergadering over verkeer, een onderwerp dat altijd een pittige discussie oplevert. Bij verkeer spelen gevoelens van onveiligheid snel een rol, op basis daarvan worden bepaalde standpunten ingenomen. Het raadslid zei het volgende: ‘Gevoelens zijn er heel veel, maar feiten zijn belangrijk.’

Het is nu bijna drie weken geleden dat er naar schatting 10.000 demonstranten zij-aan-zij op de Dam in Amsterdam stonden om hun afkeer kenbaar te maken over racisme. Burgemeester Femke Halsema greep niet in en kreeg bakken vol stront over zich heen, waaronder een portie van ondergetekende. De demonstratie verliep niet volgens de regels waaraan iedereen zich in Nederland moet houden, dat werd haar zwaar aangerekend, maar ze kwam er mee weg.

Supporter

Op die tweede pinksterdag werd een eventuele nieuwe uitbraak van het coronavirus mogelijk gemaakt. Dat hád gekund. Femke Halsema moest zich nadien tegenover half Nederland verdedigen, maar heeft wel iets verzwegen: ze blijkt namelijk een groot supporter te zijn van Maurice de Hond, de statisticus, opiniepeiler, de man achter het ooit beursgenoteerde Newconomy en de man die al in een heel vroeg stadium de bevindingen van het RIVM in twijfel trok. Hij lijkt gelijk te krijgen.

De demonstratie van tweede pinksterdag in Amsterdam bevestigt dat de kans dat je in de buitenlucht besmet raakt met het Covid-19 virus wel heel erg klein is. Want hebben we een significante stijging van het aantal besmettingen gezien? Nee, integendeel, het aantal kruipt steeds verder naar nul.

Even een linkje tussendoor naar de meest recente bevinding van Maurice de Hond. Op zijn site zijn meerdere artikelen te lezen waarin hij zijn beweringen onderbouwt. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar het zet wel aan tot denken:

https://www.maurice.nl/2020/06/18/game-set-het-zijn-de-aerosols/

Beperkingen intrekken

Je kunt daar conclusies aan verbinden dat de regering als de wiedeweerga een groot deel van de beperkingen in moet trekken, voor wat het buitenactiviteiten betreft. Dat betekent onder meer het voetbal direct weer toestaan, mét publiek al moet je dat eerst beperken. Het betekent ook dat kermissen per direct weer opgezet mogen worden, dat kleinere festivals weer gevierd kunnen worden en dat we buiten gewoon met elkaar, ook met de buren, naar bos, hei, strand en meren kunnen. Dat je, zonder de kans loopt om een strafblad te krijgen, gezellig met iemand over koetjes en kalfjes praat ergens in een winkelstraat. Of als vrijgezel de liefde van je leven tegen het lijf lopen, maar dan op anderhalve meter afstand avances moet maken. Het werkt niet.

Dat allemaal weer toestaan neemt voor heel veel mensen, ondernemers vooral, een hoop kopzorgen weg. Het kan er ook voor zorgen dat het tanende vertrouwen in de regeringsmaatregelen een halt wordt toegeroepen. Want er is alle reden om ontevreden te zijn, met dank aan het nu veel te voorzichtige kabinet, dat aan de leiband van het RIVM loopt en nu toch echt zelf besluiten moet nemen, anders dan een verstrekkende anderhalvemeterwet, die onze grondrechten aantast.

Even een link tussendoor met achtergrondinformatie over die nieuwe wet. Op deze site is veel te lezen over de CoronaWet:

https://www.gemeente.nu/coronavirus/spoedwet-loopt-mogelijk-vertraging-op-na-scherpe-kritiek/

en https://www.gemeente.nu/coronavirus/de-jonge-inwerkingtreding-spoedwet-op-1-juli-niet-haalbaar/

Ik ben van mening dat de regering in het begin van de crisis adequaat heeft ingegrepen, vooral gezien de kennis die er op dat moment was. Achteraf zijn er natuurlijk de nodige fouten gemaakt, waarvan je bij een eventuele volgende uitbraak moet leren. Achteraf praten is altijd makkelijk. We zijn nu echter drie  maanden verder en er is heel veel nieuwe kennis vergaard. Daar moet de regering echt wat mee doen, ook al is het kennis die niet bij het RIVM wegkomt. Mondkapjes prima, testen hartstikke goed, waar mogelijk een beetje afstand houden prima en indoorevenementen met goede begeleiding langzaam opstarten, moet kunnen. Maar beschouw de burgers niet als hersenloze wezens die geen idee hebben wat goed of slecht voor ze is. Geef ze hun eigen verantwoordelijkheid, iets waar Rutte in het begin juist steeds op hamerde. Daarom een intelligente lockdown en geen totale opsluiting. Maar waar is die tolerante houding van de regering gebleven?

Verschillende maten

Er is onbegrip bij een groeiend deel van de bevolking over al die verschillende maten waarmee in Den Haag wordt gemeten. Terecht zijn kermisbazen boos, want pretparken zijn gewoon open. Is een kermis niet gewoon een mobiel pretpark? En waarom moeten horeca-eigenaars boeten voor hun klanten die zich niet aan de regels houden? Geen wonder dat ze het overleg hebben gestaakt.

Het reizen dan: vliegtuigen mogen volgestouwd worden met passagiers, maar in trein en bus moet er de nodige afstand worden gehouden. Voor touringcarorganisaties is de nood enorm hoog, deze week ging Bakker uit Hoogeveen al failliet en niet door eigen mismanagement. In een bus kun je echt wel wat meer passagiers kwijt, net als in een vliegtuig met mondkapjes. De luchtvaart heeft sowieso een dikke streep op iedere andere sector voor, want er worden zonder met de ogen te knipperen miljarden vrijgemaakt voor de redding van KLM. In de wetenschap dat de enige redding van onze voormalige vliegende blauwe trots is het loswrikken van die Franse AirFrance-geldslurpers. Voor de Fransen zijn onze belastingcenten zeer zeker niet bedoeld? Net als de miljarden die we via Europa door het afvoerputje van het zuiden dreigen weg te spoelen. Ik gun de Italianen en Spanjaarden alle levensgeluk, maar wanneer je één Europa wilt zijn, dien je ook hervormingen door te voeren op gebieden als pensioen en belastingen en niet als zielige bedelaars de handjes ophouden als er een crisis uitbreekt.

Complotdenkers

Uiteraard duiken ook de complotdenkers op, die van mening zijn dat de regering de burgers aan de leiband wil leggen. Ik geloof daar niet in, maar als je boer, kermisklant, sportschoolhouder, cafébaas of zorgwerknemer bent, is het logisch dat de gedachten naar zo’n complot gaan. Want waarom wel geld naar de diepe Europese put en geen extraatje voor de mensen in de zorg? Applaus en haring hebben ze al gehad, nu mag de echte beloning wel eens volgen. Het is bizar dat afgelopen week in een tweede stemronde in de Tweede Kamer een motie van SP en PvdA, om de zorgmedewerkers te belonen, werd verworpen. De coalitie was tegen en kwam met allerlei zwakke argumenten. Maar wie hadden eerder in de crisis allerlei beloften gedaan? Loze coalitiekreten dus, een geweldige opmaat voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 2021. Dat worden weer verkiezingen van politiek list en bedrog, op links en op rechts. Overigens heel opvallend dat er in de media met geen woord over deze stoot onder de gordel voor de Zorg werd gerept. Is alleen een foto van een tonnetje haring in een ziekenhuis interessant?

Over beloningen gesproken dan maar weer: die mag er nu ook komen voor de burger, want doordat (bijna) iedereen zich goed aan de regeltjes heeft gehouden, is corona nu redelijk onder de duim. En zeker als je in een deel van het land woont, waar corona nauwelijks een issue was, zoals wij hier in Drenthe, moet de vrijheid weer gloren. Al behoort dat met wijs beleid en gezond verstand te gebeuren.

Aan het eind van deze column dan maar terug naar Albert Haar: gevoelens zijn er heel veel, maar feiten zijn belangrijk. De feiten liegen in dit geval niet, de signalen staan op veel fronten op groen voor een verdere versoepeling, Mark Rutte moet met zijn club nu echt ballen tonen.

 

Peter Nefkens

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen