Tennismannen Suthwalda voor derde keer Nederlands kampioen

Landskampioen Suthwalda Employ.
Landskampioen Suthwalda Employ.
Foto: KNLTB

Den Haag/Zuidwolde – Suthwalda Employ heeft voor de derde keer in vier jaar de titel veroverd in de Eredivisie Heren. De ploeg uit Zuidwolde won op het tennispark van Leimonias in een zinderende finale van TC Nieuwerkerk Maas de Koning.

‘Beleef het beste’ was op deze middag zeker van toepassing. Toptennis door een aantal van de beste spelers van Nederland, hoogstaande wedstrijden die beide kanten op konden en een finale die tot het laatste moment spannend was. Het werd dus een latertje in Den Haag.

Waar de regen aanvankelijk veel roet in het eten leek te gaan gooien, viel het met de omstandigheden uiteindelijk alleszins mee. Een dag die begon met hard werken om de banen droog en speelklaar te maken, met angstige blikken naar het luchtruim en op Buienradar én met behoorlijk wat twijfel over de kans dat alle wedstrijden buiten konden worden gespeeld, mondde uit in een zonovergoten middag met wedstrijden om je vingers bij af te likken en spanning tot en met het laatste punt. Het Nederlands elftal speelde tegen Polen, maar naar het grote scherm in de kantine keek bijna niemand. Daarvoor was het veel te spannend op de gravelbanen van HLTC Leimonias, waar de vier enkelspelen allemaal slijtageslagen werden die bovendien beide kanten op konden, behalve in het geval van Thiemo de Bakker tegen Stijn Slump. De ervaring van De Bakker, die het spel van Slump ontregelde met een barrage aan dropshots, gaf in de beslissende set de doorslag.

Reguliere competitie

In de finale tussen de nummers één (Suthwalda) en twee (Nieuwerkerk) van de reguliere competitie stond het na de enkelspelen 2-2. Alle vier de enkelspelen gingen naar drie sets, met bovendien veel lange games. De laatste game van de eerste set in het duel tussen Guy den Heijer en Miliaan Niesten spande wat dat aangaat de kroon. In een game die richting de twintig minuten ging verspeelde Den Heijer meerdere setpunten, werkte hij een rits breakpoints weg en maakte hij het af met een simpele smash na een onderhandse (!) service. Een trucje dat Den Heijer dit weekeinde wel vaker toepaste.

Den Heijer was met drie overwinningen dit weekeinde weer van onschatbare waarde voor Nieuwerkerk, maar kwam in het laatste dubbelspel samen met Alban Meuffels net te kort. Niels Visker en Tim van Terheijden sleepten het beslissende punt binnen door met 6-3, 6-4 te winnen. Den Heijer en Meuffels kregen op 5-4 nog een breakpoint, maar Visker serveerde zich uit de problemen en naar de winst. Omdat Jarno Jans en Miliaan Niesten de eerste set op de andere baan ook al hadden gewonnen, was het pleit daarmee beslecht.

Verkeerde been

“Ontzettend mooi om zo belangrijk te kunnen zijn voor het team”, zei Visker, die eerder in de tweede set het publiek en zijn teamgenoten liet schrikken toen hij op het gravel lag met een pijnlijke knie. Het ‘krampje’ trok volgens Visker echter snel weg. “Ik stond even op het verkeerde been, maar er was gelukkig niets aan de hand.”

Met kneiterharde opslagen, zijn specialiteit, sloeg Visker zijn team naar de winst, maar zonder een paar geniale ingevingen van Tim van Terheijden was het niet gelukt. “Tim is gemaakt voor dit soort momenten. Op deze dagen komt het beste in hem naar boven”, aldus Visker over zijn teamgenoot die alleen in het dubbelspel in actie kwam. “Het was ontzettend close vandaag. We zijn echt heel blij dat we hebben gewonnen en de play-offs weer naar Zuidwolde hebben gehaald. Dat is een stuk dichterbij dan Den Haag ”, lacht de 22-jarige Visker voordat hij zich weer in het feestgedruis stort.

Klasse vergaat niet

Het was ook de middag waarop de, met alle respect, oudjes zich van hun beste kant lieten zien. Thiemo de Bakker (35) en Boy Westerhof (38) toonden dat klasse niet vergaat en rekenden af met de jonkies, respectievelijk Stijn Slump en Ronetto van Tilburg. De Bakker en Westerhof wonnen in de halve finales hun enkelspel in twee sets. Waar Westerhof uiteindelijk voor de derde keer de kampioensbeker van de Eredivisie Heren omhoog tilde, bleef De Bakker met lege handen achter. “Zonde, je bent zo dichtbij. De potjes waren allemaal zo close. Het kon beide kanten op”, aldus De Bakker, die zich dit seizoen volledig kon richten op de competitie aangezien hij door een gescheurde hamstring aan het begin van dit seizoen niet meer in actie kwam op de ITF-tour. “De kans is groot”, antwoordde de voormalig nummer veertig van de wereld op de vraag of hij volgend seizoen weer op de Nederlandse tennisvelden te bewonderen is.

Aanwinsten leverden

De Bakker verhuisde voor dit seizoen van Lewabo naar Nieuwerkrk, dat met Sidané Pontjodikromo, Dax Donders en Ronetto van Tilburg nog drie spelers aantrok. Een goede zet, zo bleek, aangezien de ploeg de finale haalde en daarin met drie van die vier aanwinsten aantrad. “Met dit relatief nieuwe team hebben we een heel goed seizoen gedraaid. Het balletje viel uiteindelijk net verkeerd, maar ja dat is tennis. Ik moet zeggen dat zij ook heel goed speelden in de dubbels”, aldus Ronald Tijveleijn, coach van Nieuwerkerk.

Uitslagen finale:

Suthwalda Employ – TC Nieuwerkerk Maas de Koning 4-2

Boy Westerhof – Ronetto van Tilburg 2-6, 6-1, 7-6 (2)

Miliaan Niesten – Guy den Heijer 3-6, 6-4, 5-7

Niels Visker – Sidané Pontjodikromo 6-3, 2-6, 7-6 (4)

Stijn Slump – Thiemo de Bakker 6-7 (2), 6-4, 2-6

Niels Visker/Tim van Terheijden – Guy den Heijer/Alban Meuffels 6-3, 6-4

Jarno Jans/Miliaan Niesten – Ronetto van Tilburg/Sidané Pontjodikromo 6-3, 5-5.

 

(Bron: KNLTB)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen