Boekje Urnen en heuvels voor de eeuwigheid ziet het levenslicht

Dit kun je aantreffen in een oud graf.
Dit kun je aantreffen in een oud graf.
Foto:

Diever – De hunebedden zijn in Nederland de bekendste grafmonumenten, maar wat weten de mensen eigenlijk van een boomkist, een steenkist, een brandheuvel, of een urnenveld? Het OERmuseum heeft een overzichtelijk boekje uitgegeven over de grafheuvelcultuur en de grootste urnenvelden in Zuidwest-Drenthe.

Het hunebed, de boomkist, de steenkist, de brandheuvel en het urnenveld zijn allemaal vormen van grafmonumenten die onder de verzamelnaam grafheuvelcultuur vallen. De grafheuvelcultuur loopt van ca. 3500 v. Chr. tot het begin van onze jaartelling. Dan gaat het over de laatste periode van de nieuwe steentijd, de bronstijd en de ijzertijd. In een periode van een paar duizend jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van begraven en cremeren.

Vier grote urnenvelden

In het boekje wordt aandacht besteed de verschillende vormen van grafheuvels. Daarna worden de vier grote urnenvelden in Zuidwest-Drenthe besproken. Dan gaat het om het Koelingsveld bij Vledder, de Tweeënberg in Wapse, de Koningskamp in Havelte en het urnenveld van Lhee in Dwingeloo. Ook wordt aandacht besteed aan het dagelijks leven in de urnenveldentijd, zoals voeding, kleding en vervoer. Het boekje sluit aan bij de tijdelijke tentoonstelling over urnenvelden die op dit moment te zien is in het OERmuseum.

‘Urnen en heuvels voor de eeuwigheid’ kost 5 euro en is verkrijgbaar bij de TIP in Diever en Havelte en natuurlijk in het OERmuseum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen