Literaire Hemel is dit weekend online te volgen

Erik Ader bij de Literaire Hemel.
Erik Ader bij de Literaire Hemel.
Foto: Eigen foto

Meppel – De onvolprezen Amer-sfeer ontbreekt, maar Annette Timmer en Joep van Ruiten laten liefhebbers komend weekend als vanouds kennismaken met drie interessante schrijvers. Bianca Boer wordt online geïnterviewd over Draaidagen, dat op de shortlist van de Hebban Debuutprijs 2020 stond. Vers van de pers is Oorlogen & oceanen van Erik Ader, over zijn Oost-Groninger familie. En Ingmar Heytze haalt herinneringen op aan Willem Barnard/Guillaume van der Graft. Deze theoloog en dichter werd in 1920 geboren en overleed deze maand precies tien jaar geleden.

De Literaire Hemel is vanaf zaterdag 14 november te bekijken via www.literairehemel.nl . Dit keer hoeft u geen toegangskaartje te kopen voor De Literaire Hemel. Een vrijwillige bijdrage stellen we wel zeer op prijs. Hoe u ons kunt steunen, leest u op onze website.

Bianca Boer (1976) debuteerde in 2007 met de verhalenbundel Troost en de geur van koffie en publiceerde in 2010 de dichtbundel Vliegen en andere vogelsDraaidagen is haar eerste roman. Hierin keert Judith, nadat ze heeft gebroken met haar vrienden en studie, terug bij haar oma, een dementerende Auschwitz-overlevende. Om dichter bij haar te komen en om een nieuwe versie van zichzelf te vinden zonder de zwaarte van de geschiedenis gaat Judith figureren in een film over de Tweede Wereldoorlog. Marcel Möring noemt Draaidagen “een overtuigend schimmenspel van schijn en werkelijkheid, heden en verleden, feit en fictie, waarin Bianca Boer het particuliere en het algemene heel knap in en door elkaar laat vloeien.”

Bianca Boer.

Erik Ader (1944) vertegenwoordigde Nederland wereldwijd als ambassadeur en diplomaat (onder meer in Beiroet en Lima, tijdens de burgeroorlogen daar). Hij is de zoon van dominee Bastiaan J. Ader en Johanna Ader-Appels. Met Nieuw-Beerta als hun thuisbasis speelden zij in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in een organisatie die Joodse onderduikers opving. Twee weken nadat Erik ter wereld kwam, werd zijn vader gefusilleerd. In 1975 werd Erik geconfronteerd met de vermissing van zijn oudere broer Bas Jan, die bekend stond als de ‘valkunstenaar’. Bas Jan verdween spoorloos tijdens één van zijn kunstprojecten: een oversteek van de Atlantische Oceaan per zeilboot.
In Oorlogen & oceanen beschrijft Erik Ader hoe de Duitse bezetting een stempel drukte op alle leden van het gezin. Ook schrijft hij over zijn ongemak wanneer hij als diplomaat ontdekt dat het verzetswerk van zijn vader na de oorlog inzet is geworden van een nieuwe strijd die zich afspeelt in het Midden-Oosten.

Willem Barnard (1920-2010), ook bekend onder zijn dichtersnaam Guillaume van der Graft, had een grote liefde voor taal. Hij omschreef zichzelf als ’taalslaaf’. Hij maakte ontelbare gedichten over het leven, de liefde en de dood. Als theoloog, kerklieddichter en psalmvertaler drukte hij bovendien een stempel op de christelijke liturgie in Nederland.
Dichter Ingmar Heytze was bevriend met Barnard en kent zijn werk goed.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen