Volop goede ideeën over oud worden in Nijeveen

Brainstormen in Nijeveen.
Brainstormen in Nijeveen.
Foto: Regiocampus

Nijeveen – In dorpshuis De Schalle werd donderdag hard gewerkt om na te denken over ‘goed oud worden in Nijeveen’. Dat gebeurde via een hackathon tijdens de week van de “Slimme Zorgestafette”. Een hackathon is een evenement waarin teams van deelnemers intensief samenwerken om binnen een kort tijdsbestek oplossingen te bedenken voor aangereikte vraagstukken.

In dit geval hebben de studenten van verschillende disciplines, zoals Verpleegkunde, IT, Management in de Zorg en Master Healthy Aging, zich gebogen over concrete voorstellen om de kwaliteit van leven voor ouderen in Nijeveen te verbeteren. De centrale vragen waar de deelnemers zich over bogen, waren onder andere: Hoe kunnen we bewoners bewust maken van het belang van gezond ouder worden?, Op welke manieren kunnen we mensen in contact brengen met zorgtechnologieën?, Hoe kunnen we wonen, zorg en welzijn integreren en versterken?, Hoe kunnen we veilige looproutes naar belangrijke locaties in Nijeveen creëren, waarbij ontmoeting en beweging gestimuleerd worden? en tot slot Hoe kunnen we vraag en aanbod van hulp tussen oudere inwoners en vrijwilligers beter op elkaar laten aansluiten?

Ontwerpprocessen

De teams, bestaande uit maximaal zeven deelnemers per groep, doorliepen verschillende fases zoals teamvorming, betrokkenenanalyse, ontwerpprocessen en ideeënuitdagingen. Na een verfrissende lunch werd een energizer georganiseerd om de motivatie hoog te houden, gevolgd door het testen van de ideeën bij bewoners en andere betrokkenen. Uiteindelijk presenteerden de teams hun ideeën in een pitch, waarna ze feedback ontvingen van de opdrachtgever. De betrokkenheid van het Living Lab opent de mogelijkheid voor een vervolgopdracht, waardoor de inspanningen niet bij deze hackathon eindigen. Dit biedt de kans om verdere ondersteuning te bieden aan Nijeveen bij het vraagstuk van “Goed oud worden”. Dit initiatief benadrukt de kracht van samenwerking tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en de lokale gemeenschap te ondersteunen.

Uitkomst/ uitslag

Er zijn zoveel goede ideeën op tafel gekomen dat er geen winnaar aan te wijzen is. De uitwerkingen van de groepen zijn zo aanvullend aan elkaar, dat het mogelijk is om de uitkomsten aan elkaar te knopen. Van aanpassingen van woningen, een computercafé, activiteiten voor ouderen en buddies, al dan niet ondersteund door AI Kees, zijn vandaag de revue gepasseerd. “Deze bijeenkomst vandaag is een geweldig initiatief, waar enorm veel energie van afspat. Het is fijn dat deze generatie bekommert om de oudere generatie.” Eigen regie, informatievoorziening, voorlichting en laten zien aan je kinderen en kleinkinderen van de mogelijkheden zijn ontzettend waardevol. “Jullie blik die nog breed en fris is, die kan nog alle kanten uit. Zo’n hackathon met jonge mensen is van enorme toegevoegde waarde, we gaan het vaker doen!”

Verschillende partners

Binnen de Regiocampus wordt gewerkt aan het thema zorg en techniek. Hier werken verschillende partners samen. Partners van de Regiocampus te weten Deltion College, Drenthe College, Gemeente Meppel, Hogeschool Windesheim, NHL Stenden hebben samen met Care about IT de afgelopen maanden gewerkt aan het vraagstuk “Goed oud worden in Nijeveen”. Zij hebben de handen ineengeslagen om samen met studenten te zoeken naar oplossingen die de bewoners van Nijeveen de mogelijkheid bieden om optimaal ouder te kunnen worden in hun gemeenschap. Deze hackathon werd mede mogelijk gemaakt door de Rabobank duurzaamheidsbijdrage.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen