Meer aandacht Drents en Duits in het lager en middelbaar onderwijs

De provincie Drenthe wil meer aandacht voor het gebruik van de Drentse en Duitse taal in het lager en middelbaar onderwijs. Dat meldt weblog-dewolden.nl.

Gedeputeerde Staten willen hiervoor de komende vier jaar maximaal 100.000 euro per jaar beschikbaar stellen. Stenden Hogeschool Emmen en Huus van de Toal werken hiervoor extra activiteiten uit. Doel is de streektaal te behouden en de toegevoegde waarde van meertalig onderwijs beter te benutten.

Meertalig onderwijs wordt in de samenleving steeds belangrijker. Het Nederlands, Drents en het Duits hebben veel gemeenschappelijk. Gedeputeerde Rein Munniksma: “In het schooljaar 2015/2016 willen we gericht in Zuidoost Drenthe het gebruik van beide talen bevorderen door praktische verbeteringen in het onderwijs en nauwe verbindingen met de arbeidsmarkt. Meertaligheid biedt kansen voor werk en ontplooiing.”

Stenden Hogeschool gaat dit aanjagen met een coördinator Drents/Duits. Dit kan uitgroeien tot een modern lectoraat. De coördinator moet zich sterk maken voor een goede inbedding van het Drents en het Duits in het onderwijs, binnen diverse vakgebieden en opleidingen. Met het (bij)scholen van docenten en studenten kan, via meertalig onderwijs, de taalontwikkeling in het Nederlands, Drents en Duits verbeteren.

Enkele basisscholen in Zuidoost-Drenthe krijgen de gelegenheid een pilot te doen met extra lessen Duits en Drents. Huus van de Toal gaat de website www.wiesneus.nl verder ontwikkelen, zodat de komende vier jaar een kwalitatief goed aanbod van lesmateriaal ontstaat, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen