Dure plataan aan Lucas van Leydenstraat moedwillig vernield

De bewuste boom aan de Lucas van Leydenstraat.
De bewuste boom aan de Lucas van Leydenstraat.
Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Meppel – Een onbekende heeft een aanslag gepleegd op een plataan aan de Lucas van Leydenstraat in de wijk Koedijkslanden. Erwerd subtiel te werk gegaan: de dader boorde twee gaten in de boom en goot er een chemische vloeistof in.

Alle omwonenden kregen zaterdagmiddag een brief van de gemeente, waarin melding werd gemaakt van de vernieling, zoals burgemeester Richard Korteland dat omschrijft. De gemeente Meppel accepteert de vernieling niet en heeft daarom aangifte van vernieling gedaan bij de politie. De boom was nog kerngezond en heeft een geschatte waarde van liefst 20.000 euro. ‘Als het mogelijk is, verhalen wij de schade op de veroorzaker’, meldt de gemeente.

Verwachting

Het ziet er niet goed uit voor de boom, want deze is zichtbaar aangetast door de chemie. De meeste takken zien er nog goed uit, maar aan andere kale takken is duidelijk te zien dat er iets aan schort. Even verderop op de hoek met de Rembrandtlaan is te zien hoe een gezonde plataan er uit moet zien. ‘We houden de gezondheid van de boom goed in de gaten, maar de verwachting is dat deze plataan door de vernieling binnen een jaar zal overlijden en gekapt moet worden’, stelt de burgemeester de buurt alvast in het vooruitzicht. ‘Als dat het geval is, planten we een nieuwe boom.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen