Drie Meppeler bruggen kleuren oranje

Oranje boven in Meppel.
Oranje boven in Meppel.
Foto: Zonta

Meppel – Tussen 25 november en 10 december kleurt op initiatief van de Verenigde Naties de hele wereld oranje in het kader van “Orange the world”. Drie Meppeler bruggen kleuren mee.  In Nederland is er een grote landelijke campagne om aandacht te vragen voor het veilig kunnen melden van geweld tegen vrouwen.

Van Sydney tot Meppel staan op 25 november oranje schijnwerpers op lokale gebouwen en andere objecten om aandacht te vragen voor het wereldwijde probleem van geweld tegen vrouwen. Het veilig kunnen melden van huiselijk geweld is dit jaar het speerpunt van de actie in Nederland.

Het nationale aftrapmoment is dit jaar geheel corona proof in Arnhem , waarbij Ministers Van Engelshoven en Kaag hun medewerking hebben toegezegd. In Meppel heeft vanavond het startmoment plaatsgevonden door het ontsteken van de oranje lichten bij de Zuiderbrug, op initiatief van serviceclub Zonta rond de Reest. Zij ondersteunt op deze manier de internationale campagne “Zonta says no to violence against women”. Ook de Tipbrug en de Prinsengrachtbrug kleuren oranje.

Stadsdichter

In Meppel zal het “NEE tegen geweld tegen vrouwen” luid klinken, uitgesproken door vele, waaronder bekende, Meppelers. Heel bijzonder is de speciaal hiervoor opgenomen bijdrage van onze Stadsdichter Justin Westera in samenwerking met TimeStar Media. Al deze flimpjes komen in deze periode voorbij op alle mogelijke social media.

Ook dit jaar is er verder in onze regio een ludieke actie in samenwerking met de Soroptiminsten in Meppel, Hoogeveen en Steenwijk. Samen zorgen wij ervoor dat alle beelden van Vrouwen in Meppel, Steenwijk en omliggende gemeenten worden voorzien van een warme oranje sjaal. De sjaals blijven hangen tot 10 december, de internationale dag van de rechten van de mens.

Zelfs in ons land blijkt dat geweld tegen vrouwen een veel voorkomend probleem is. De afgelopen maanden is er een toename te zien in huiselijk geweld, mede door Covid-19. Zorgelijk is dat het geweld lang niet altijd wordt gemeld. Om het gemakkelijker te maken voor deze vrouwen en hun omgeving om geweld tegen vrouwen te melden is er meer informatie beschikbaar op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl en www.veiligthuis.nl. In Nederland is er een nationaal meldpunt voor geweld achter de voordeur: 0800-2000.

Wereldwijd

Op 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, die wereldwijd de 16 Dagen van Actie tegen geweld tegen vrouwen inluidt. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan dit belangrijke onderwerp. De kleur oranje in ‘Orange the World” staat voor een zonsopgang, de dageraad in een toekomst zónder geweld. De deelnemende landen spannen zich gezamenlijk in om iedereen een toekomst zonder geweld te gunnen.

Geweld is niet gebonden aan een plek of situatie, en daarom vindt Orange the World in Nederland dan ook niet op één plek plaats, maar verspreid door het hele land. “Geweld tegen vrouwen en meisjes komt overal voor, in alle lagen van de bevolking, en kan alleen stoppen als daar op alle niveaus aan wordt gewerkt; internationaal, nationaal, provinciaal en lokaal. Het is geweldig dat er op zo’n grote schaal een duidelijk signaal gegeven wordt dat geweld tegen vrouwen en meisjes onacceptabel is”, aldus Marije Cornelissen, Directeur van UN Women Nederland.

Zonta Club rond de Reest is een serviceclub van actieve en ambitieuze vrouwen. Zonta werkt aan de verbetering van de positie en status van vrouwen over de hele wereld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen