Meppel staat stil bij 100ste sterfdag van kunstschilder Jan Mankes

Wiecher Ponne onthult het bord.
Wiecher Ponne onthult het bord.
Foto: Ebel Zandstra

Meppel – Wiecher Ponne heeft vrijdagmiddag namens Oud Meppel op het Bleekerseiland een paneel onthuld ter herinnering aan de bekende Nederlandse kunstschilder Jan Mankes.

Stichting Oud Meppel heeft het initiatief genomen voor het plaatsen van dit bord, enerzijds omdat het dit jaar honderd jaar geleden is dat Jan Mankes overleed maar anderzijds (en vooral)  omdat Jan Mankes in 1889 in Meppel werd geboren, ongeveer op de plek waar het paneel nu hangt. Zijn moeder was Jentje Hartsuiker, nazaat van een der oudste Meppeler families. Op het bord staat een aantal werken van Mankes afgebeeld naast een tekst met een korte levensbeschrijving. Het bord in vormgegeven door Theo Reinink en vervaardigd door Alfons Dolsma.

Kunstliefhebbers

Ponne schetste in een toespraak het korte leven van Jan Mankes, wiens werk kunstliefhebbers nog steeds zeer aanspreekt endat  in meerdere Nederlandse musea te zien is. Onder andere in Museum More in Gorssel, Museum Belvédère in Oranjewoud, Museum Moderne Kunst te Arnhem, Museum Mohlmann in Appingedam en het Rijksmuseum te Amsterdam.

De vader van Mankes nam hem in zijn jeugd vaak mee op wandeltochtjes in de omgeving van onze stad en Ponne gaat er vanuit dat Jan Mankes hier veel inspiratie heeft opgedaan voor zijn latere werk. Op 15-jarige leeftijd verhuist het gezin naar Delft en daar begint Mankes met schilderen. Na de pensionering van vader Mankes vertrekt men naar De Knipe nabij Heerenveen, waar vader Beint Mankes oorspronkelijk vandaan komt. Daar ontmoet Jan Mankes zijn toekomstige echtgenote Anne Zernike, een doopsgezinde dominee, de eerste vrouwelijke predikant van ons land.

Samen vertrekken zij naar Den Haag, maar daar wordt de kunstschilder ernstig ziek. Hij blijkt tuberculose te hebben, in die tijd amper te genezen. Het paar vertrekt naar een ‘gezondere’ omgeving, naar Eerbeek aan de rand van de Veluwe. Daar overlijdt Jan Mankes, net dertig jaar oud.

 

 

Wiecher Ponne onthult het paneel ter herinnering aan de in Meppel geboren kunstschilder Jan Mankes. Foto Ebel Zandstra

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen