Jongeren uit Meppel kunnen cv verrijken met traineeship

Sofie Reuvers.
Sofie Reuvers.
Foto: Eigen foto

Meppel – Jongeren uit Meppel kunnen hun cv verrijken, nieuwe ervaringen opdoen en ook nog eens andere mensen helpen met een maatschappelijk traineeship. Voor de 23-jarige studente Social Work Sofie Reuvers uit Meppel was het een geweldige kans om haar toekomstige werkgebied beter te leren kennen. Mede door de nieuwe contacten die ze opdeed, heeft Sofie een baan gevonden.

‘’Ik wilde graag wat voor andere mensen doen tijdens de uitbraak van de coronacrisis en daarnaast mijn netwerk verbreden om meer kans te maken op een baan. Vanwege mijn studie en interesse voor het sociale werk, belde ik met Welzijn MensenWerk’’, zo vertelt Sofie. ‘’Het kwam heel mooi uit. Via het vrijwillig traineeship kon ik in de keuken van het sociaal werk en jongerenwerk kijken. En ik kon concreet wat betekenen voor anderen. Bij Philadelphia Zorg heb ik voor het project Geweldige Wijk een activiteitenmiddag georganiseerd. Samen met een groep jongeren maakten we een lunch voor mensen met een verstandelijke beperking, waarna we met hen hebben gevoetbald in een pannakooi en een bezoek brachten aan het klimpark. Voor het Alzheimercafé verzorgde ik met vrijwilligers een leuke quiz waar ouderen met dementie samen met jongeren aan mee konden doen.’’

Weerbaar Meppel.

Mogelijkheid

Het heeft haar ervaringen verbreed. ‘’Deze mogelijkheid krijg je anders niet zomaar. Ik had bijvoorbeeld nog nooit te maken gehad met Alzheimerpatiënten of jongeren die leven in  armoede. En het kostte mij maar vier uur per week, prima te combineren met mijn studie.’’ Per 1 oktober is Sofie begonnen als buurtwerker in Steenwijk. Via het contact met een jongerenwerker werd ze op de vacature gewezen. ‘’Het vrijwillig traineeship had ik natuurlijk op mijn cv gezet; de activiteiten zijn niet onopgemerkt gebleven’’, stelt een gelukkige Sofie vast.

Een van de organisaties waar het vrijwillig traineeship uitgevoerd kan worden is Weerbaar Meppel. Mustapha El Barbari, eigenaar van het centrum voor weerbaarheidstrainingen en individuele coaching, is volkomen overtuigd van het nut van een traineeship. ‘’Ik help jongeren graag hun horizon te verbreden. Door ze nieuwe ervaringen te laten opdoen, zie je ze groeien. Bijna alle jongeren gaan door deze praktijkervaring enorm vooruit in hun sociale vaardigheden. Jongens en meiden die eerst bijna geen contact durven te maken, staan na afloop zelfs klanten te adviseren.’’

Van trainen tot opruimen

Bij Weerbaar Meppel kunnen deelnemers aan het traineeship onder begeleiding van Mustapha en zijn collega’s van alles doen. Assisteren bij de fysieke trainingen en meelopen met coachingstrajecten, maar ook baliewerkzaamheden en helpen bij het schoonmaken en opruimen van de zaak, want dat hoort ook bij het hebben van een bedrijf, legt de ondernemer uit. Jongeren die nog niet weten wat ze na hun opleiding willen gaan doen of vastgelopen zijn, adviseert Mustapha een vrijwillig traineeship te doen. ‘’Het is echt een mooie kans voor jezelf om te groeien en daarnaast doe je wat voor de maatschappij. Met stilzitten en blijven nadenken kom je er niet. Grijp deze kans en haal er alles uit!’’

Andere maatschappelijke organisaties waar een traineeship mogelijk is zijn Kringloopwinkel De Kring, Cultureel Centrum De Plantaan, Noorderboog Zorggroep, wijkcentrum De Koeberg en Marlous Kinderopvang.

Aanmelden

Het traineeship is bedoeld voor schoolgaande jongeren, werkzoekende of werkende jongeren en jongeren die een tussenjaar houden. De traineeperiode duurt een half jaar met drie periodes van twee maanden. De trainees gaan bij drie verschillende organisaties voor minimaal vier uur per week aan het werk.

Voor de komende periode kunnen geïnteresseerde jongeren in de leeftijd tussen de 16 en 27 jaar en woonachtig in de gemeente Meppel zich nog tot 15 oktober aanmelden via een e-mail aan Anneke van Dijk, [email protected]. Deelname is gratis. Iedereen krijgt bij inschrijving een leuke trui en er is een bescheiden opleidingsbudget beschikbaar. De eerste vijf inschrijvers die ook een ander aanmelden krijgen bovendien een bol.com-bon van 20 euro cadeau.

Voor meer informatie over het vrijwillig traineeship Meppel kan contact worden opgenomen met projectleider Anneke van Dijk, tel. 06-10106173 of e-mail [email protected].

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen