Vlakke toegangsweg naar Engelgaarde heet Waarborgfondspad

Jaap Rumph (l ) en Jaap van der Haar (r) onthullen het bord.
Jaap Rumph (l ) en Jaap van der Haar (r) onthullen het bord.
Foto: Artizzl Media

Meppel – Met een Bockbierborrel en de onthulling van een straatnaambordje bij recreatieplas Engelgaarde, werd vrijdagmiddag stilgestaan bij een mijlpaal. Na tientallen jaren hobbelen over een erbarmelijke toegangsweg, is deze nu van een strakke bestrating voorzien.

‘Een nieuwe weg in de gemeente Meppel’, memoreerde voorzitter Jaap Rumph van stichting Engelgaarde. Samen met wethouder Jaap van der Haar onthulde Ruinerwoldiger Rumph het bordje met de naam Waarborgfondspad. Misschien had Van der Haar heel even de illusie dat de weg naar hem vernoemd zou worden, maar dat was wel toch iets teveel van het goede geweest na zijn knieval in de gemeenteraad op donderdagavond. Hem voel een motie van treurnis ten deel.

Vrienden van de Engelgaarde genoten van het bockbier.

Dat de naam van de weg naar het Waarborgfonds is genoemd, was niet zo vreemd. Dit fonds voor Meppeler initiatieven kwam met 20.000 euro over de brug, de rest moest de stichting zelf bijpassen. Gelukkig kon Jaap Rumph de van een vers glas bockbier voorziene aanwezigen vertellen dat er het afgelopen jaar zeker 30 nieuwe vrienden van de Engelgaarde zijn bijgekomen. Namens het waarborgfonds vertelde Fred Hofstra over de manier waarop het fonds omgaat met de gemiddeld honderd aanvragen per jaar voor een bijdrage. ‘Dat zijn kleine bedragen, maar ook grote, zoals voor Engelgaarde’, stelde Hofstra vast. Er gaat per jaar tussen de 3 en 4 ton aan euro’s naar goede initiatieven voor de Meppeler bevolking.

Wetenschap

De stichting hikte al wel 15 jaar tegen het deugdelijk verharden van de weg aan. ‘Elk jaar zijn we sowieso 1.000 euro kwijt aan het repareren van de weg, in de wetenschap dat die weg toch weer slecht wordt.’ Vooral voor de hulpdiensten werd het steeds lastiger om veilig de recreatieplas te bereiken. De stratenmakers van Chris Mulder uit Meppel en Luc Compagner uit Staphorst hadden een week nodig om de ruim 3000 vierkante meter stenen over 560 meter er netjes in te leggen.

Het bestuur van Engelgaarde is in zijn nopjes met de vernieuwingen. ‘Het park ligt er momenteel schitterend bij. Sinds twee jaar werken we nauw samen met de gemeente Meppel, die het onderhoud voor zijn rekening neemt. Onze volgende stap is het stroomlijnen van de afvalinzameling rond de recreatieplas, want er blijft nogal eens afval liggen; niet alles verdwijnt in de prullenbakken’, weet de preses. Niet zo gek met in het achterhoofd de afgelopen zomermaanden, waarbij er dagen waren dat liefst 2.000 bezoekers de recreatieplas wisten te vinden. Het leverde een hoop extra afval op, dat is een punt waar voor komend seizoen naar gekeken gaat worden.

De aanwezige vrienden van de Engelgaarde, samen met vrijwilligers van Landschapsbeheer Drenthe werden nog eens voorzien van een vol glas Bockbier en kregen zo vlak voor etenstijd ook nog een bordje stamppot snijbonen met rundvlees. De stichting hoopt volgend jaar weer een haringparty te kunnen organiseren. Die werd dit jaar vanwege corona afgelast.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen