Meppelvoorelkaar in actie tegen eenzaamheid

Week van de eenzaamheid.
Week van de eenzaamheid.
Foto: Eigen foto

Meppel – Het vrijwilligersplatform Meppelvoorelkaar, onderdeel van Welzijn MensenWerk, roept alle inwoners van Meppel en omgeving op om van 1 tot en met 8 oktober in actie te komen tegen het groeiende probleem eenzaamheid. Uit recent onderzoek van vrijwilligersplatform NLvoorelkaar blijkt dat de behoefte aan nieuwe contacten groeit, maar ook dat vrijwilligerswerk het gevoel van eenzaamheid vermindert. Een win-win voor vrijwillige inzet én participatie. Omdat iedereen in de eigen omgeving wel iets kan bijdragen aan het tegengaan van eenzaamheid, inspireert Meppelvoorelkaar in deze landelijke Week tegen Eenzaamheid inwoners graag met praktische tips.

NLvoorelkaar constateert in hun jaarlijks gebruikersonderzoek een trend op het gebied van eenzaamheid. Er blijkt een groeiende behoefte aan nieuwe contacten. Zo werd in 2019 voor het eerst ‘meer mensen ontmoeten’ de meest gekozen reden om hulp te vragen via het platform en verdubbelde dat jaar de contacten rondom maatjes en gezelschap. Verder gaf 21% van de respondenten aan eenzaamheid als een erg belangrijke keuze te zien om vrijwilligerswerk te gaan doen. Tijdens de coronacrisis steeg dit percentage zelfs naar 37%.

Vrijwilligerswerk

Ook blijkt uit recent onderzoek dat het doen van vrijwilligerswerk de negatieve gevoelens gerelateerd aan eenzaamheid vermindert. Zo geeft 88% van de 2.139 respondenten aan dat zij meer contacten hebben opgedaan en zich daadwerkelijk minder eenzaam voelen door vrijwilligerswerk te doen. “Het is enorm mooi om te zien dat gebruikers van Meppelvoorelkaar steeds meer omdenken. Zij lossen hiermee hun eigen hulpvraag (eenzaamheid) op door een ander te helpen. Door het doen van vrijwilligerswerk leren zij nieuwe mensen kennen en breiden ze hun netwerk uit. Zo zien we maar weer dat helpen écht happy maakt!”, vertelt Lianne Dolstra, projectleider Meppelvoorelkaar.

Om zoveel mogelijk bekendheid en bewustwording voor het thema eenzaamheid te creëren, pakt Meppelvoorelkaar groots uit in de Week tegen Eenzaamheid van 1 t/m 8 oktober. Lianne Dolstra vertelt: “We gaan in deze week inwoners van de gemeente Meppel dagelijks inspireren en activeren om iets voor een ander te betekenen. Inwoners kunnen zich gemakkelijk inschrijven voor de actie via ons platform. Ze ontvangen dan elke ochtend in hun mailbox een kleine opdracht om eenzaamheid in hun eigen omgeving tegen te gaan. Verder gaan we ons uiterste best doen om samen zoveel mogelijk gezelschapsvragen die op dit moment nog openstaan op ons platform op te lossen.”

Inschrijven kan via https://www.meppelvoorelkaar.nl/week-tegen-eenzaamheid-2020

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen