Cijfers vallen mee, toch zorgen over toename aantal besmettingen in Drenthe

Meppel/Zuidwolde – De Veiligheidsregio Drenthe maakt zich zorgen over de toename van het aantal besmettingen in Drenthe. “In vergelijking met andere regio’s doen we het relatief goed, maar ook wij zien de laatste dagen wel een duidelijke toename. Dat is een zorgelijke ontwikkeling”, zegt Marco Out, voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe. Woensdag telde de GGD 28 nieuwe besmettingen, donderdag 34. Dat zijn er beduidend meer dan in de afgelopen weken. Out: “Het is echt een misvatting om te denken dat de landelijke ontwikkelingen die we zien aan onze provincie voorbijgaan. En het aantal ziekenhuisopnames lijkt nu nog beperkt, maar dat kan zo omslaan. Dat willen we voorkomen.”

Het aantal positief geteste personen in de regio Zuidwest-Drenthe en de Kop van Overijssel in de laatste twee weken, verschilt aardig. In De Wolden waren dat er 7, net zoveel als in Steenwijkerland. Staphorst en Hardenberg staan op 4, waar Meppel en Hoogeveen het met slechts 2 besmettingen goed doen. Westerveld telde er maar 1. Als deze getallen omgezet worden in een vergelijking met het aantal inwoners, scoort De Wolden met 28,8 besmettingen op 100.000 inwoners het minst gunstig.

Totaal aantal besmettingen in Drenthe tot en met zaterdagmorgen.

Er zijn ook cijfers te vergelijken van het totaal aantal positief geteste personen sinds de corona-uitbraak in maart. Drenthe heeft de meest gunstige cijfers van heel Nederland met 709 positieve coronatests. Ter vergelijking: Friesland staat op 988 en Groningen op 973. Zuid-Holland is koploper met liefst 26.278. Dit zijn cijfers van zaterdagmorgen 9.30 uur. Even per gemeente: De Wolden telde 55 besmettingen, 11 ziekenhuisopnames en 5 overleden patiënten. Meppel 59 positieve tests, 11 ziekenhuisopnames en 5 slachtoffers. Westerveld staat op 40 besmettingen, 9 opnames en 4 overledenen, Hoogeveen spant de kroon met 108 besmettingen, 20 ziekenhuisopnames en 8 overleden personen.

Werk en feestjes

Waar het eerst voornamelijk nauwe contacten in gezinssituaties betrof, blijkt uit het bron- en contactonderzoek van GGD Drenthe dat steeds meer besmettingen komen door nauwe contacten op het werk en  verjaardagen/feestjes. Het is nog niet nodig om extra maatregelen te nemen. Wel doet de voorzitter een dringend beroep op de inwoners om de Corona regels op te volgen extra alert te zijn op het werk en tijdens feestjes.

“Houd anderhalve meter afstand, vermijd drukke plekken, blijf bij klachten thuis en laat je bij klachten testen. Neem je eigen verantwoordelijkheid. Gelukkig zien we dat veel mensen dat ook doen. Zo kunnen we voorkomen dat het aantal besmettingen verder toeneemt en aanvullende maatregelen nodig zijn.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen