Dagpauwoog grote winnaar vlindertelling in Drenthe

Foto:

Meppel – De Dagpauwoog is de grote winnaar geworden van de vlindertelling in Drenthe. Op de tweede plaats komt de landelijke ‘winnaar’ de Atalanta. Dat blijkt uit de cijfers over de telling, die van 4 tot en met 26 juli 2020 plaatsvond, georganiseerd door De Vlinderstichting. Het was de 12e tuinvlindertelling. Dankzij deze telling weet De Vlinderstichting welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. Met die informatie kunnen we vlinders beter helpen en beschermen.

Alle waarnemingen werden gemeld via www.vlindermee.nl. In Drenthe werden meer dan 700 tellingen gedaan in bijna 300 tuinen. Landelijk werden bijna 14.000 tellingen doorgegeven. De landelijke nummer 1 was al heel erg snel duidelijk: de atalanta. Deze relatief grote, oranje met zwarte vlinder was behoorlijk talrijk in 2020. De dagpauwoog werd landelijk tweede, maar in verschillende provincies was hij toch nummer 1. In Drenthe, Flevoland en Groningen kwam deze opvallende vlinder als beste uit de bus. Ook ten opzichte van 2019 deed de dagpauwoog het goed: vorig jaar werd hij nog slechts in 51% van de tuinen waargenomen, dit jaar in 70%. Waarschijnlijk komt dat door de temperatuur. Vorig jaar was het erg heet en dan houden dagpauwogen zich schuil.

Top 5 landelijk

  1. Atalanta
  2. Dagpauwoog
  3. Klein koolwitje
  4. Groot koolwitje
  5. Citroenvlinder

Top 5 in Drenthe

  1. Dagpauwoog
  2. Atalanta
  3. Klein koolwitje
  4. Citroenvlinder
  5. Groot koolwitje

Bekijk alle resultaten op www.vlinderstichting.nl/vlindermee/resultaten

Veel vlinders in het noorden

Opvallend: in de noordelijke provincies werden veel meer vlinders geteld. Van alle atalanta’s die geteld werden, werd maarliefst 79% boven de rivieren waargenomen. En voor de dagpauwoog was dat effect nog sterker: 84% van het totaal werd in Noord- en midden-Nederland gezien. “Vlinders hebben nog steeds last van de droogte van de afgelopen jaren”, vertelt een woordvoerder. In de noordelijke provincies is het een beetje koeler en viel net iets meer regen. En ondanks dat deze zomer niet zo heet is, merken we nog steeds het effect van de afgelopen twee jaar.”

Toch zijn er ook vlinders die onder de rivieren in de meerderheid waren. De koninginnepage bijvoorbeeld, werd net als in eerdere jaren met name in de zuidelijke provincies gezien. En ook het scheefbloemwitje, een nieuwkomer in Nederland, was in het zuiden talrijker dan in het noorden.

Goed vlinderjaar?

Dit jaar werden er meer vlinders geteld in 2018 en 2019. Veel deelnemers hoopten dan ook op een goed vlinderjaar. “In vergelijking met de twee voorgaande jaren klopt dat ook”, zegt De Vlinderstichting. “Maar als we wat langer teruggaan en vergelijken met de periode 2009-2017, zien we helaas een daling. Vlinders gaan langzaam maar zeker achteruit. De lichte opleving van dit jaar is dan ook geen reden tot optimisme.” De Vlinderstichting roept iedereen dan ook op om in de tuin iets te doen voor vlinders. Plant nectarplanten voor vlinders en voedselplanten voor rupsen. Alleen dan kunnen we zorgen de daling een halt wordt toegeroepen.