Herdenking Joodse huizen via internet

Truus en Sam 1946.
Truus en Sam 1946.
Foto: Drents Archief

Assen – Ieder jaar vindt rond 4 en 5 mei het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet plaats. Door het verplichte afgelasten van alle evenementen vanwege het coronavirus, kan het programma zoals gepland niet doorgaan. Een aantal plaatsen maakt daarom een alternatief programma met live streamings, ook Assen doet hieraan mee.

Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet is een programma van kleinschalige en persoonlijke herdenkingen. Tijdens eerdere edities kwamen in het hele land, ook in Emmen en Assen,vertellers, bezoekers en bewoners samen in huizen om te vertellen, te luisteren en te delen. Dit jaar is deze vorm niet haalbaar. Daarom is gekozen voor een alternatief in de vorm van livestreams op de Facebookpagina van Open Joodse Huizen (www.facebook.com/openjoodsehuizen/). Op 3 en 4 mei zijn hier de hele dag live verhalen te bekijken en te beluisteren.  Tijdens de live stream kunnen kijkers vragen stellen, die naderhand door de moderator aan de spreker worden gesteld. Iedere live stream duurt maximaal veertig minuten.

Truus van Zuiden, 17 jaar.

Truus Stern-van Zuiden

Op maandag 4 mei is op de live stream een verhaal uit Drenthe te bekijken. Om 17.00 uur vertelt schrijfster Wendy Geuvering over Truus van Zuiden (1926), het meisje uit Hoogeveen dat dertien onderduikadressen overleefde. Haar moeder en broer zag ze na de oorlog terug, maar haar vader werd door de nazi’s vermoord. Na de oorlog trouwde Truus met Sam Stern en vestigden ze zich in Assen. Ze runden samen een dansschool aan de Markt. Wendy Geuverink schreef het boek Hoelang mag ik blijven? over het oorlogsverhaal van Truus.

Nieuwlande

Daarnaast deelt het Drents Archief op zaterdag 2 mei een bijzonder verhaal over het dorp Nieuwlande op de social media-kanalen. Het verhaal van Hanneke Rozema gaat  over het huis van schilder Simon Dijk (1900-1988) en zijn vrouw Ida Mos (1903-2000). Ze woonden in het centrum van Nieuwlande. In de oorlog verborg de familie in hun huis veel onderduikers, onder wie verzetsmannen Max Léons en Arnold Douwes.
Het project Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet wordt sinds 2012 georganiseerd door het Joods Cultureel Kwartier, in samenwerking met lokale partners. Het is uitgegroeid tot een belangrijk en herkenbaar herdenkingsproject in heel Nederland. Dit jaar zouden 27 plaatsen meedoen, waaronder Emmen, Assen, Hoogeveen, Zuidlaren en Nieuwlande.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat het grootste deel van Nederland werd bevrijd. Hier wordt ook door het Drents Archief uitgebreid bij stil gestaan. Met verschillende projecten, voor uiteenlopende doelgroepen, wordt aandacht besteed aan deze belangrijke gebeurtenissen. Dit gebeurt nu online. Houd daarom de website en social media goed in de gaten en download onze oorlogspodcast De Hilte 11 – Oorlog op de Hondsrug.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen