Meppel CO2-neutraal in 2040: monitoring moet haalbaarheid aantonen

Foto: Pixabay

Meppel – De gemeente Meppel wil in 2040 CO2-neutraal zijn. Een hoge, heldere ambitie waar betrokkenen binnen en buiten de gemeentelijke organisatie achter staan en aan vast willen houden. Deze hoge ambitie zet aan tot actie.

De Rekenkamer Meppel heeft de haalbaarheid onderzocht. Uitkomst van dit onderzoek is dat de gemeente op de goede weg is, maar dat een nulmeting, tussentijdse monitoring en een gezamenlijk beeld van de resterende opgave ontbreekt. De rekenkamer doet daarom de aanbeveling dit verder als gemeente op te pakken door relevante indicatoren tussen college en raad af te spreken en om deze vervolgens te gaan monitoren. De rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar hoe succesvol het klimaat- en energiebeleid is om de ambitie in 2040 CO2-neutraal te kunnen realiseren.

Externe partners

Uit interviews met ambtenaren, wethouder, gemeenteraadsleden en externe partners komt terug dat alle partijen aan deze ambitie vast willen houden. Het beleid voor de energietransitie is in verschillende beleidsstukken nader uitgewerkt en wordt in de uitvoering actief en positief opgepakt. De gemeente neemt concrete maatregelen die aansluiten bij de ambitie en doelstellingen. De gemaakte analyses maken duidelijk dat de uitstoot van CO2 door energieverbruik in Meppel in lijn met de doelstelling afneemt. Dit is deels het gevolg van lokaal beleid en deels het gevolg van externe factoren. Ook bij het aardgasvrij maken van de verschillende wijken en buurten kan de gemeente als koploper worden gekenmerkt. Helaas blijken de doelstellingen van opwek van duurzame energie niet te worden behaald; deze blijven momenteel nog ver achter.

Positieve band opbouwen

Voor wat betreft de samenwerking en participatie heeft de gemeente een positieve band weten op te bouwen met veel van de actieve inwoners en organisaties. In verschillende wijken zijn bewonersinitiatieven actief in de energietransitie waarmee de gemeente goed contact heeft.

De rekenkamer concludeert dat Meppel goede stappen zet in het realiseren van haar ambitie, maar dat het ontbreekt aan structurele monitoring (totaaloverzicht) van de voortgang.
De rekenkamer beveelt daarom aan om eerst een gezamenlijke route te bepalen inclusief het opstellen van relevante indicatoren. Vervolgens zal er gestart moeten gaan worden met het monitoren van de voortgang. Tevens is het wenselijk dat de gemeente een actieve rol als verbinder probeert in te nemen bij het oplossen van de netcongestie en zich in te blijven zetten op het hierbij betrekken van inwoners en ondernemers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen