Gemeente verwijdert omgekeerde vlaggen en linten van gemeentelijke eigendommen

Op veel plekken in de gemeente hangt de Nederlandse vlag op de kop.
Op veel plekken in de gemeente hangt de Nederlandse vlag op de kop.
Foto: Pixabay

De gemeente Meppel is vandaag begonnen met het verwijderen van alle omgekeerde Nederlandse vlaggen en linten van gemeentelijke eigendommen. De vlaggen en linten worden weggehaald omdat de gemeente zegt steeds meer signalen te ontvangen van inwoners dat ze er aanstoot aan geven.

De omgekeerde vlaggen zijn het symbool van de boerenprotesten. Zij protesteren ermee tegen de stikstofplannen. De gemeente zegt alle begrip te hebben voor het protest tegen de stikstofplannen van het kabinet en neemt met het verwijderen van de vlaggen en linten niet het recht op demonstratie af.

Standpunt

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 30 juni 2022 heeft de gemeenteraad van Meppel een standpunt ingenomen over de stikstofplannen van het kabinet door unaniem een voorstel aan te nemen. Deze motie heeft ertoe geleid dat het college van burgemeester en wethouders brieven heeft gestuurd naar onder andere de provincie, leden van de Tweede Kamer, de minister van Natuur en Stikstof het ministerie van LNV.

In deze brieven brengt het college de grote zorgen over die leven bij de gemeenteraad van Meppel over het welbevinden van haar inwoners werkzaam in de agrarische sector en wordt er meer aandacht gevraagd voor de samenhang tussen beleid en gevoel, met het doel om perspectief te bieden en tot gedragen oplossingen te komen voor dit vraagstuk.

Neutraal

“We brengen door het verwijderen van de driekleur de neutraliteit van onze eigendommen terug”, schrijft de gemeente. “Want, iedereen moet veilig en prettig in Meppel kunnen wonen, werken en verblijven. Dat is voor iedereen even belangrijk. Het protest kan én mag gevoerd worden, maar gemeentelijke eigendommen zijn hier niet voor bedoeld. Vlaggen op particuliere terreinen of panden laten we vanzelfsprekend hangen.”

Het gaat onder meer om rotondes, bomen en lantaarnpalen waar de vlaggen van worden verwijderd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen