Boek over geschiedenis van Eesinge uitgereikt

Hospice Eesinge.
Hospice Eesinge.
Foto: Stefan Klomp

Alle vrijwilligers en coördinatoren van hospice Eesinge in Meppel hebben een boek gekregen over de geschiedenis van Eesinge en de bewoners van de boerderij Hoogeveenseweg 27. Het boek is geschreven door oud-voorzitter van Oud Meppel, Herman Jansen en is op verzoek van de hospice tot stand gekomen.

Sinds 2012 zit de hospice in de monumentale boerderij aan de Hoogeveenseweg. Twee boerderijen vormen daar samen de buurtschap Eesinge. Coördinatoren van Eesinge kregen regelmatig vragen van de gasten en hun familie naar de achtergrond van deze historische plek. Zij benaderden Herman Jansen, ex-voorzitter van Oud Meppel, en vroegen of die hen aan informatie over deze historische plek kon helpen. Daarop zijn er drie grote informatiepanelen met foto’s van Oud Meppel gemaakt. Die panelen hangen in de gang van de hospice.

Tijdens het onderzoek naar de informatie werd er steeds meer gevonden. Bijzondere foto’s, gesprekken met de kleinkinderen van de laatste boer en eigenaar op de boerderij, onderzoeksrapporten, en al eerdere publicaties. “En als we daarbij bedenken dat Eesinge tot één van de vier boeren hoeven behoort waaruit Meppel is ontstaan, dan is dit met recht een bijzonder historische plek waarbij de auteur hoopt dat het verleden hier nog lang voelbaar blijft met de moderne invulling van het hospice”, aldus de hospice. Daarom is besloten er een boek van te maken: ‘Eesinge, een historische plek in Meppel’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen