Ondernemersfonds is succesvol, dus wil gemeente subsidie met vijf jaar verlengen

Foto: Stefan Klomp

De Zandtovenaar, Donderdag Meppeldagen en de verlichting van de bruggen in Meppel. Drie evenementen of activiteiten die vanuit het ondernemersfonds mogelijk zijn. De gemeente wil de subsidie hiervoor met vijf jaar verlengen.

De gemeente geeft ieder jaar ongeveer een subsidie af van ongeveer 225.000 euro aan de Stichting Ondernemersfonds Meppel. Als het aan de gemeente ligt, blijft dit tot en met 2026 zo. En dan volgt over vijf jaar opnieuw een evaluatie van het ondernemersfonds.

Iedere vijf jaar vindt er een evaluatie plaats van het ondernemersfonds, waarmee sinds 2011 in Meppel wordt gewerkt. De Meppeler Handelsvereniging is erg te spreken over het fonds. “Het geld vanuit het ondernemersfonds wordt goed besteed in het belang van alle ondernemers en van de stad”, schrijft de MHV in de evaluatie. De MHV zit samen met ICC-Parkmanagement, Ondernemend Nijeveen, de onderwijssector en de agrarische sector in de stichting. Ze betalen dus ook allemaal mee aan de initiatieven.

Enkele initiatieven die gefinancierd zijn vanuit het fonds
De koopzondagen, Donderdag Meppeldagen, Koningsdag, Midwintershopping, Steegjesfestival, sinterklaasintocht, Business4Students, Grachtenfestival, bloembakken in de stad, winterverlichting, Meppelbonnen, de Zandtovenaar, de inventarisatie van asbestdaken en de verlichting van de bruggen.

Ook Ondernemend Nijeveen is positief over het fonds. De ondernemersvereniging in Nijeveen vindt het een “welkome aanvulling” op het eigen budget. “Het geeft de mogelijkheid meer en professioneler activiteiten neer te zetten, wat ten goede komt aan de lokale gemeenschap, de onderlinge samenwerking van de ondernemers.”

Open Bedrijvendag

ICC-Parkmanagement ziet dat er vanuit het ondernemersfonds waardevolle contacten zijn gelegd. Ook zegt het verkoepelende aanspreekpunt voor de Meppeler industrie en ondernemingen vanwege het fonds samenwerking aan zijn gegaan met andere sectoren, vooral het onderwijs en MHV. “Een goed voorbeeld hiervan is de organisatie van de Open Bedrijvendag, om leerlingen te interesseren voor het lokale bedrijfsleven.” Open Bedrijvendag begon als samenwerking tussen Stad & Esch en ICC-Parkmanagement, maar is inmiddels uitgebreid naar meer onderwijsinstellingen en bedrijven in de gehele gemeente.

De gemeente Meppel is dit ook allemaal opgevallen. De gemeente wil de subsidie daarom doortrekken, ook omdat er initiatieven uit zijn ontstaan, die zonder het ondernemersfonds geen economisch bestaansrecht zouden hebben.

Agrarische sector is ook lid

Vanuit de agrarische sector zijn wel wat kanttekeningen bij het fonds geplaatst. Vanuit de sector wordt de toegevoegde waarde van het fonds gemist. Dat komt vooral omdat de prijs van de productie van melk of andere agrarische producten vooral wordt bepaald door de wereldmarkt en deze niet lokaal te beïnvloeden is.

Wel is de agrarische sector deel van het bestuur van de stichting. De betreffende ondernemers in de sector zijn wel enthousiast over de lopende projecten vanuit het fonds. Ze doen dan ook mee aan het fonds uit solidariteit. Daarbij zegt de sector: “Als het ondernemersfonds beëindigd zou worden, is er voor de agrarische sector sprake van minder afdracht en daarbij is er sprake van het minder wegvloeien van de zo noodzakelijke gelden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen