Isala probeert patiënten in Meppel in beweging te krijgen met app

Marloes Kok legt een patiënt uit hoe de beweegapp werkt.
Marloes Kok legt een patiënt uit hoe de beweegapp werkt.
Foto: Isala

Fysiotherapeuten testen op dit moment in het Isala-ziekenhuis in Meppel een app, die patiënten die wat langer in het ziekenhuis liggen moet stimuleren om in beweging te komen.

“Beweegapps zijn niet nieuw in ziekenhuizen, maar een app met een spelelement waarin patiënten gemotiveerd worden om te bewegen wel”, zegt fysiotherapeut Marloes Kok. “Maar liefst negentig procent van hun tijd liggen patiënten in bed of zitten zij op een stoel. Gelukkig verandert er al wel wat in deze ziekenhuis-mindset, zoals samen eten aan tafel en de tv’s die nu in Isala Meppel nog boven het bed hangen, zie je straks niet terug in de nieuwbouw, maar dus wel deze tablet.”

Na tien dagen in een ziekenhuisbed liggen, is een patiënt fysiek 15 jaar oud geworden.

Eten bestellen

Op de tablet kunnen patiënten tv kijken, hun eten bestellen maar dus ook een spelletje spelen dat hen stimuleert om in beweging te komen. Op de app staat een hele lijst van oefeningen die gedaan kunnen worden, liggend, zittend of staand.

Marloes Kok onderzoekt voor welke patiënten de app het meest geschikt is. “Iets ervaring hebben in het omgaan met een tablet scheelt en de patiënt moet cognitief geen klachten hebben. Daarnaast is het bestemd voor patiënten die wat langer in het ziekenhuis liggen.”

De beweegapp, ontwikkeld door het ZGT ziekenhuis in Almelo samen met TexTownGames, wordt op dit moment ook door patiënten in Almelo getest. In die app staan tevens wandelroutes. Marloes: “Dat willen wij ook doen zodra wij in het nieuwe ziekenhuis zijn.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen