Ogterop: Van muziek vol tomeloze energie tot scherpe, humoristische dialogen

Waal en Wind I - Mama Marlene.
Foto: Miek Uittenhout

Meppel – Deze week in Ogterop: beste voorstelling van vorig seizoen is actueel en overdonderend en nu te zien in Ogterop, muziek vol tomeloze energie van De Kift, scherpe, humoristische en persoonlijke dialogen in Mama Marlene en Nederlands Blazers Ensemble voor het eerst te gast in Ogterop.
Sadettin Kirmiziyüz maakte eerder grote indruk in Ogterop met zijn theaterhit ‘Somedaymyprincewill.com’. Zijn voorstelling ‘Citizen K.’ werd in 2019 lovend ontvangen en als een van de beste voorstellingen van het seizoen geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival. Nu is ‘Citizen K.’ terug en natuurlijk ook in Ogterop te zien, op vrijdag 25 september.

Sadettin Kirmiziyüz trekt de toeschouwers zijn leven binnen, van zijn jeugd in Zutphen tot zijn huidige bestaan in Amsterdam Noord. Steeds weer wordt zijn biculturaliteit hem ingepeperd, alsof hij er nooit bij mag horen. Een hyperpersoonlijke vertelling in de luchtige stijl van Sadettin, die voelbaar maakt hoe meedogenloos en geniepig identiteitspolitiek en racisme in Nederland werken.  Deze actuele voorstelling wordt ondersteund en begeleid door multi-instrumentalist Kaspar Schellingerhout.

DeKift.

Tomeloze energie

De veelkoppige, poëtische fanfare-punkband De Kift maakt muziek vol tomeloze energie, intimiteit, weemoed en euforie. Al meer dan dertig jaar speelt dit bonte gezelschap een megamooie mix van magnetiserende muziek, een gecontroleerde chaos, zowel op de plaat als op het podium. Voor het twaalfde album ‘Hoogriet’ liet frontman Ferry Heijne tijdens het maakproces onder anderen trompettist Louis Armstrong en chansonnier Jacques Brel meekijken over zijn schouder. Daarnaast schreven bevriende muzikanten van Donnerwetter en Stuurbaard Bakkebaard mee aan de muziek en er wordt weer onvervalst geciteerd uit teksten van schrijvers van wereldformaat als Auden, Brodsky, Tsjechov, Hermans en Armando. Zaterdag 26 september in Ogterop.

 

Dialogen

De Waal en Van Winden doen auditie voor de rol van hun leven: Marlene Dietrich. Wachtend in de kleedkamer leidt dat tot scherpe, humoristische en persoonlijke dialogen over moedermythes. Woensdag 30 oktober in Ogterop. Marlene Dietrich, übervrouw, oermoeder, femme fatale, wereldverbeteraar én feministisch boegbeeld. Was ze een alleskunner of was Dietrich gewoon goed in het creëren van haar eigen mythe? Eva Marie de Waal en Sophie van Winden zoomen in op de relatie tussen Marlene en haar dochter Maria Riva. verenigt.

Kaarten zijn te verkrijgen via www.schouwburgogterop.nl of bij de kassa van Ogterop. De kassa is telefonisch bereikbaar via (0522) 25 42 42.

Veiligheid

Schouwburg Ogterop kijkt er naar uit om bezoekers weer te verwelkomen. De veiligheid en gezondheid van de bezoekers, artiesten en medewerkers staan daarbij natuurlijk voorop. Voor het nieuwe theaterseizoen heeft Ogterop dan ook meerdere maatregelen getroffen. Om de anderhalve meter afstand tussen de bezoekers te bewaren, is de capaciteit van de Grote zaal naar beneden bijgesteld. Normaal gesproken biedt de zaal plaats aan bijna 500 bezoekers, dat is nu verlaagd naar 100. Ook zijn er aanpassingen gedaan in het gebouw, waaronder de aanleg van looproutes en worden extra hygiënemaatregelen getroffen. Schouwburg Ogterop doet er alles aan om de bezoekers een veilige, gastvrije en bijzondere theaterbeleving te bieden, zoals bezoekers dat in Ogterop gewend zijn.

Ogterop presenteert nu eerst de voorstellingen die van september tot en met december te zien zijn. In het najaar kijkt Ogterop vooruit naar de tweede helft van het seizoen. De kaartverkoop is gestart via www.schouwburgogterop.nl.

Reacties