DENK over stagediscriminatie bij Pets Place: ‘Als ik dat verhaal lees, word ik echt woedend’

Foto: Google Streetview

In de politiek is verontwaardigd gereageerd op het nieuws dat iemand is afgewezen voor een stage bij Pets Place in Meppel, omwille van de achternaam. De dochter van Metin Yavuz solliciteerde er voor een stage, maar kreeg die plek niet. Toen ze onder de naam Lisa Sloots solliciteerde, kreeg ze die stage wel.

“Als ik dat soort verhalen lees, word ik echt woedend”, reageert Stephan van Baarle, Tweede Kamerlid voor DENK. Metin Yavuz deed vorige week zijn verhaal in het Algemeen Dagblad. En ook minister Robbert Dijkgraaf is er niet over te spreken. “Stagediscriminatie is onacceptabel.”

Sollicitatiebrief

De 16-jarige dochter van de Meppeler Metin wilde graag stage lopen bij Pets Place in Meppel. Toen ze daarvoor een sollicitatiebrief stuurde onder haar eigen naam, kreeg ze terug dat er geen plek was. Ze probeerde het daarna onder een andere naam, met bijna dezelfde brief. Deze keer was er wel plek. “Dat zijn schrijnende gevallen”, aldus de minister.

De SP in Meppel heeft hierover vragen gesteld aan de wethouder. De partij wil weten wat de gemeente Meppel hiervan vindt en of de gemeente in gesprek gaat met Pets Place.

Vijftien miljoen euro

Minister Dijkgraaf wil zo’n 15 miljoen vrijmaken voor het voorkomen en tegengaan van stagediscriminatie. “Dit is gewoon discriminatie in de praktijk”, reageert Van Baarle namens DENK. “Dat zien we gewoon plaatsvinden. Ik denk dat het goed is dat de minister stagediscriminatie wil uitbannen. De 15 miljoen euro is een enorme stap vooruit.”

Hij komt nog wel met een voorstel om te kunnen evalueren of het beter gaat. Hij pleit voor de inzet van mysteryguests. Die moeten op willekeurige tijdstippen onderzoeken uitvoeren om stagediscriminatie te signaleren. “Het is toch in zekere zin een steekproef”, reageert Dijkgraaf. “Het is erg moeilijk om de mysteryguest als een soort handhavingsinstrument te hanteren.”

De fractie van de SP in Meppel heeft aan de gemeente inmiddels gevraagd of ze anoniem solliciteren voor functies en stages binnen de gemeente de norm wil maken. Ook wil de SP weten wat de gemeente Meppel zelf doet om discriminatie binnen de eigen organisatie tegen te gaan.

Excuses

Inmiddels heeft de dierenzaak excuses aangeboden aan de vader en dochter. Na aanleiding van het nieuws werden vervolgens medewerkers van Pets Place met de dood bedreigd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen